Coleslaw

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En skål coleslaw

Coleslaw er en salat som primært består av hakket, rå kål, ofte tilsatt revet gulrot. Det finnes mange variasjoner av oppskriften også med andre råvarer som rødkål, ananas eller eple. De hakkede grønnsakene blandes normalt med en dressing bestående av vegetabilsk olje og vineddik. De fleste moderne former for coleslaw inneholder majones, men det er mange forskjellige regionale variasjoner, blant annet også med sennep iblandet. Dressingen får som regel lov til å trekke sammen med kålen i adskillige timer før retten serveres. Kålen kan enten være fintrevet, skåret i strimler eller i små terninger.

Coleslaw serveres normalt som tilbehør til grillmat, fish and chips og andre stekte retter. I det sydlige USA spesielt sammen med stekt malle. I dette området er det også en alminnelig sandwich-ingrediens, i for eksempel grillsandwich, hamburgere og pølse i brød sammen med chili og sterk sennep.

Historie[rediger | rediger kilde]

Coleslaw ble formentlig allerede spist av de gamle romere, men den moderne form kan tidligst være oppstått i det 18. århundre, da majonesen ble oppfunnet. Navnet coleslaw bredte seg i det 18. århundre som en delvis oversettelse fra nederlandsk koolsla – en kort utgave av «kool salade» som betyr kål-salat. Retten ble kalt «cold slaw» (kald slaw) i England frem til ca. 1860, da man gjeninnførte uttrykket cole som altså kunne bety kål (latin: colis, nederlandsk: kool).