Maller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maller
Liposarcus multiradiatus
Liposarcus multiradiatus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Siluriformes
Rafinesque, 1820
Norsk(e) navn: maller
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Beinfisker
Underklasse: Strålefinnede fisker
Overorden: Ostariophysi
Orden: Maller
Antall arter: ca. 2000, 3 (1 innført) i Europa, 1 (innført) i Norge
Habitat: vann, hovedsakelig ferskvann
Utbredelse: alle kontinenter unntatt Antarktika
Delgrupper:

Se tekst

Maller er en orden strålefinnede fisker med stor variasjon mellom artene. De finnes i alle typer ferskvann. Noen arter fra familiene Ariidae og Plotosidae finnes også i saltvann. Størrelsen varierer fra den største ferskvannsfisken europeisk malle, til de aller minste, deriblant Ancistrus salgadae på 20 mm og den fryktede candiruen som blir 25 mm lang og regnes som den eneste virveldyr-parasitten som angriper mennesker.

Anatomi[rediger | rediger kilde]

Maller har ikke skjell. Alle artene, unntatt medlemmer av Malapteruridae (elektriske maller), har en sterk, hul giftpigg på ryggfinnen og brystfinnene.

I likhet med andre Ostariophysi har maller et webersk apparat i forbindelse med svømmeblæren. Dette kan de høre høyfrekvente lyder med og også bruke til selv å produsere lyd.[1] Maller er fysostome, og noen kan bruke svømmeblæren som en enkel lunge. Det tillater dem å leve i oksygenfattige sumper og grunne innsjøer der andre fisker ikke trives. Noen maller kan også krype lengre avstander over fuktig land.

Systematikk og utbredelse[rediger | rediger kilde]

I 2003 regnet man med 35 familier av maller, men antallet er ustabilt fordi det taksonomiske arbeidet stadig gir ny innsikt. Oversikten over familier under må derfor sees som provisorisk:

Bruk av mennesker[rediger | rediger kilde]

Maller er en viktig matfisk over hele verden. Mange arter i gruppene harniskmaller og pansermaller er også populære akvariefisk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nelson, Joseph S. (2006). Fishes of the World. John Wiley & Sons, Inc. ISBN 0-471-25031-7. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]