Christian Kittilsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Christian Kittilsen
Født28. februar 1907
Død25. mai 1977 (70 år)
Gravlagt Austbygde
Beskjeftigelse Illustratør, tegneserieskaper
Nasjonalitet Norge

Christian Kittilsen (født 1907 i Oslo, død 1977 i Austbygde i Tinn) var en norsk tegneserieskaper, tegner, maler og illustratør.

Kittilsen studerte medisin fra 1926 til 1931, men avbrøt studiene og valgte kunsten i stedet. Han gjennomførte et kort malerkurs hos Carl von Hanno, men var for øvrig selvlært. Som kunstner oppnådde han mye respekt og deltok på mange utstillinger med tegninger og malerier.

Christian Kittilsen var forut for sin tid når det gjaldt naturvern og var meget aktiv for å ivareta dyrenes ve og vel. Han skrev mange avisartikler der han med klar og tydelig penn tok alle ville dyr og fugler i forsvar. Han lot ikke noen mulighet gå fra seg for å ivareta dyrenes rettigheter.

Tegneserieskaper[rediger | rediger kilde]

Kittilsen skapte og tegnet flere tegneserier. Hans mest kjente tegneserie var om hesten Grane. Denne tegneserien gikk som dagstripe i avisa Aftenposten fra 1963 til 1972. Dette var Norges første tegneserie som hadde naturvern som hovedtema. I 1952 avsluttet Ivar Mauritz-Hansen sitt arbeide med sin klassiske tegneserie Nils og Blåmann. Christian Kittilsen tok da over dette arbeidet.[1] Senere overtok Erik von Krogh.

Som en av flere kunstnere ble han engasjert av Åsmund S. Lærdal til å arbeide for Lærdals barnebokforlag. I en tiårsperiode var han forlagets mest benyttede kunstner, og illustrerte både puslespill, malebøker – som barna skulle fargelegge selv –, julekort, nyttårskort og andre postkort, samt ulike bildebøker og eventyrsamlinger.[1]

Utstillinger[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Christian Kittilsen». nett.vestadmin.no. Besøkt 12. august 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]