Ivar Mauritz-Hansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ivar Mauritz-Hansen
Født10. juli 1897
Død1972
Beskjeftigelse Illustratør, tegneserieskaper
Nasjonalitet Norge

Ivar Mauritz-Hansen (født 1897 i Drøbak, død 1972) var en norsk tegneserietegner, illustratør og reklamemann. Mauritz-Hansen er mest kjent for å være tegneren av tegneseriene Professor Tanke og Nils og Blåmann.

I 1922 ble Mauritz-Hansen ferdig på arkitektlinjen ved høyskolen i Trondheim NTH, men fikk seg ikke jobb. I studietiden hadde han hatt sommerjobber i avisa Tidens Tegn, og bl.a. prøvd seg med en tegneserie – «Onkel Brombass». Han fikk nå fast arbeid i denne avisen og fikk nå samtidig muligheten til å utvikle sitt tegnerserietalent. Ivar Mauritz-Hansen skapte flere tegneserier i Tidens Tegn, bl.a: «Detektiv Luresen», «Råd for uråd», «Jumbo» og til slutt, i 1924, «Professor Tanke».

I 1927 ble Mauritz-Hansen frilanser. Han ble mer knyttet til forlag og reklamebyråer. Gjennom reklamebyråene kom han i kontakt med Sigurd Winsnes. I juni 1927 startet Winsnes (tekst) og Mauritz-Hansen (tegninger) tegneserien «Nils og Blåmann» i magasinet Illustrert Familieblad. Serien ble straks meget populær.

Paret Mauritz-Hansen og Winsnes kjøpte reklamebyrået Høydahl-Ohme i 1930. Dette firmaet ble i løpet av få år et av de fremste i bransjen, med over 70 ansatte. Nils og Blåmann gikk inn som selskapets eiendom, og rentegning, tusjing osv. ble besørget av ansatte i firmaet.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • 1925: Per kommer stadig forsent på skolen av Nicolette[1]
  • 1935: Per kommer stadig forsent på skolen av Nicolette - nyutgave med nytt omslag[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nicolette (1925). Per kommer stadig forsent på skolen. Olaf Norlis forlag. 
  2. ^ Nicolette (1935). Per kommer stadig forsent på skolen. Olaf Norlis forlag. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]