Austbygde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Austbygde
Austbygde.jpg
Austbygde fra sørsiden av Tinnsjå
LandNorge Norge
FylkeVestfold og Telemark
KommuneTinn
Areal0,48 km²
Befolkning380[a] (2021)
Bef.tetthet791,7 innb./km²
Postnummer3650 Tinn Austbygd

Austbygde
59°59′44″N 8°49′42″Ø

Austbygde, er et sogn og et tettsted i Tinn i Telemark. Blant andre Statistisk sentralbyrå bruker navnet Tinn Austbygd om tettstedet. Dette navnet er ikke offisielt godkjent. Austbygde kirke er sognets kirke.

Tettstedet (Austbygde sentrum) har 380[1] innbyggere per 1. januar 2021. Uttalen av navnet er auss`byggde.

Bygda ligger ved den nordøstre bredden av Tinnsjå, to kilometer fra nabobygda Atrå i vest. Nordover i dalen som strekker seg fra Tinnsjøen ligger Tessungdalen. Austbygdåe renner gjennom bygda. Austbygde er det nest største stedet i Tinn etter folketallet og forretninger etter Rjukan og derfor senter for bygdene i Tinn.

Austbygde har en av Tinns populære badeplasser, Sandviken, ved Tinnsjå.

Næring[rediger | rediger kilde]

Bygda har to campingplasser; Sjøtveit camping og Sandviken camping, i tillegg til bank, skole, barnehage, kafé, bensinstasjon, fargehandel, dagligvarebutikk, bakeri, drosjesentral og industri. Det er mange selvstendig næringsdrivende innen anlegg/transport, tømrer/snekker, trevare, turistnæring. Det er en storstilt hytteutbygging i Lure, Nystaul og Skirvedalen. Denne hytteutbyggingen er etter Gaustablikk størst i Tinn.[trenger referanse]

Historie[rediger | rediger kilde]

Austbygde kirke ble bygd i 1888 etter at sognet etter resolusjon i 1886 ble oppretta. Eiendommen der kirka står ble gitt av Haukås til å bygge kirke.

Før i tiden var Austbygde ett av flere anløp for dampskipstrafikken på Tinnsjå.

Kjente personer fra Austbygde[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 26. oktober 2021. Besøkt 27. oktober 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Vestfold og Telemark våpen.svgDenne Vestfold og Telemarkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.