Austbygde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Austbygde
Austbygde
Austbygde fra sørsiden av Tinnsjå
Land Norge Norge
Fylke Telemark
Kommune Tinn
Areal 0.45 km²
Befolkning 367[a] (2014)
Bef.tetthet 815,6 innb./km²
Postnummer 3650 Tinn Austbygd

Austbygde, også Austbygdi, er et sogn og et tettsted i Tinn i Telemark. Statistisk sentralbyrå, blant andre, bruker navnet Tinn Austbygd, som ikke offisielt er godkjent, om tettstedet. Austbygde kirke er sognets kirke. Tettstedet har 367 innbyggere per 1. januar 2014. Uttalen av navnet er auss`byggde.

Bygda ligger ved den nordøstre bredden av Tinnsjå, to kilometer fra nabobygda Atrå i vest. Nordover i dalen som strekker seg fra Tinnsjøen ligger Tessungdalen. Austbygdåe renner gjennom bygda. Austbygde er det nest største stedet i Tinn etter folketallet og forretninger etter Rjukan.

Næring[rediger | rediger kilde]

Bygda har to campingplasser; Sjøtveit camping og Sandviken camping, i tillegg til bank, skole, barnehage, kafe, bensinstasjon, fargehandel, garnbutikk, dagligvarebutikk, bakeri, sportsbutikk, drosjesentral og industri. Det er mange sjølvstendig næringsdrivende innen anlegg/transport, tømrer/snekker, trevare, turistnæring. Det er en storstilt hytteutbygging i Lure, Nystaul og Skirvedalen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Austbygde kirke ble bygd i 1888 etter at sognet etter resolusjon i 1886 ble oppretta.

Før i tiden var Austbygde ett av flere anløp for dampskipstrafikken på Tinnsjå.

Kjente personer fra Austbygde[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

TelemarkstubbDenne Telemarkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.