Åsmund S. Lærdal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Åsmund Sigurd Lærdal (født 11. oktober 1914, død november 1981) var en norsk industrigründer fra Stavanger.

Åsmund S. Lærdal er gründer av det verdensomspennende firmaet Laerdal Medical AS med hovedkontor i Stavanger.

I 1940 startet han «Åsmund S. Lærdal forlag». Forlagsdriften omfattet utgivelser av ulike håndbøker, kalendere, postkort og senere også billed- og aktivitetsbøker og puslespill for barn. I 1943 mens forlagsvirksomheten fortsatte å vokse etablerte han seg i tillegg som leketøysprodusent under navnet Tomte småvareindustri. Lekene ble produsert i trevirke og allerede 3 år etter oppstarten var bedriften ansett som landets største leketøysprodusent.

Allerede tidlig på 1950-tallet begynte Åsmund S. Lærdal å produsere leketøy i mykplast. Anne-dukken og Tomte-bilene ble raskt veldig populære artikler og førte også til omfattende eksport av leketøy fra Stavanger. Dette ble også starten på det som senere skulle bli bedriftens kjernevirksomhet, nemlig livredningsutstyr.

I 1960 ble den første livredningsdukken presentert for markedet. Siden har millioner av mennesker verden over trent på praktisk gjenopplivning på Resusci Anne.

Forlagsvirksomheten ble avsluttet i 1975 og 3 år senere ble leketøysproduksjonen nedlagt til fordel for ensidig produksjon av livredningsutstyr inne hjerte-lunge-redning. På 80-tallet var også produksjon av hjertestartere en del av virksomheten.

Åsmund S. Lærdal fikk 3 barn, den yngste, Tore Lærdal, overtok driften av familiebedriften etter farens plutselige bortgang i 1981.