Hopp til innhold

Puslespill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Puslespill er et leketøy, spill eller tidsfordriv der en setter sammen et stort bilde av løse biter eller brikker. Ordet puslespill kan i videre forstand også bety pusleoppgaver der det gjelder å løse en oppgave eller et problem som består av flere deler.
Bitene i et puslespill

Puslespill er et leketøy eller spill der det gjelder å sette sammen biter eller å løse oppgaver for å komme fram til et helhetlig bilde eller et svar. Å legge puslespill kan være et tidsfordriv, en underholdende lek og en hobby. Ordet puslespill kan i videre forstand også brukes om alle andre typer pusleoppgaver som består i å løse et problem, et mysterium eller en gåte med flere biter eller deler.

Den britisk kartografen John Spilsburys limte et kart over Europa på en treplate og saget ut de enkelte landene i 1766, dette regnes som verdens eldste puslespill. Puslespillet ble brukt som hjelpemiddel når barn skulle lære geografi. Fram til 1820-tallet fortsatte puslespillet primært å være et læremiddel i geografi.

På 1920-tallet begynte nye produksjonsmetoder å gjøre puslespill billigere, og dermed mer populært. Puslespillene ble ikke bare laget for barn men også litt vanskeligere for voksne. Å legge puslespill var mest populært på 1920- og 1930-tallet.[1]

Noen av de største produsentene av puslespill er: Ravensburger, Schmidt, Jumbo, Clementoni, Gibsons, Grafika, Heye, Bluebird, Educa, Piatnik, Eurographics, Trefl, Buffalo, Cobble Hill, SunsOut, Anatolian og Kärnan.

Verdens største puslespill er "Travel around Art!" med 54,000 brikker, laget av Grafika i 2020. Det er 8,64 × 2,04 meter som blir et areal på 17.65 m2. [2]

Eksempler

[rediger | rediger kilde]

Et puslespill kan være:

  • Et papirbilde som er limt på tykk kartong eller en treplate og saget eller stanset ut i løse biter (puselspillbrikker), der ingen biter er helt like. Oppgaven er da å sette sammen de løse bitene på riktig plass slik at motivet igjen trer fram. Antallet biter og bildets størrelse kan variere fra noen få biter og et motiv så stort som et spillkort, til tusenvis av biter og kvadratmeterstore bilder. I vanlig handel er puslespillene sjelden større enn et vanlig stuebord og ca. 3 000 biter.
  • Det finnes også en rekke puslespill på nett.
  • En tredimensjonal figur som er i biter som skal settes sammen, der måten å legge bitene er helt avgjørende for om det blir vellykket.
  • To eller flere ulike elementer av metall, tre, hyssing eller kombinasjoner av disse, som skal settes sammen eller tas fra hverandre på en utspekulert måte.
  • Matematiske puslespill er for eksempel sudoku.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Historien om puslespillet - hvordan ble det så populært». Bulls.no. 15. februar 2021. Besøkt 14. mai 2021. 
  2. ^ «Puzzle The World's Largest Jigsaw Puzzle - Travel around Art!». Jigsaw Puzzle.co.uk (engelsk). Besøkt 14. mai 2021. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]