Charlbury

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Charlbury
Charlbury
Hixet Wood i Charlbury
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: West Oxfordshire
Admin. grevskap: Oxfordshire
Seremon. grevskap: Oxfordshire
Status By (town)
Befolkning 2 984 (2001)

Charlbury er en liten by i Oxfordshire, England. Den ligger på grensen til Cotswolds, i en åsside over elven Evenlode og ved Wychwoodskogen.

Sognekirken er viet til jomfru Maria, men det er også en tradisjon som assosierer den med St. Diuma, som var den første biskopen i Mercia. Den nåværende kirkebygningen er fra det 17. århundre.

I utkanten av byen ligger Lee Place, som tidligere tilhørte Ditchleyslekten, og som nå er sommerhjemmet til hertugen av Marlborough. En annen herregård i byen er Cornbury Park fra det 17. århundre. Den ble til dels tegnet av Hugh May, og eies av Lord Rotherwick.

Rowan Williams, erkebiskop av Canterbury, har også sitt sommerhjem i Carlbury. Når han er der på søndager holder han gudstjenesten i sognekirken.

Stasjonen er fra Brunels tid, og det går tog mot blant Oxford, London og Hereford.

Charlbury har i nyere tid blitt kjent for Charlbury Riverside Festival, den største gratisfestivalen for rock og world music i Oxfordshire. De holdes på et offentlig område som er omkranset av Evenlode, og er kjent som Millfield fordi de tidligere lå en vannmølle der.

Navnets oppinnelse er usikker. Noen relaterer det til navnet Charles, mens andre knytter det til gammelengelsk ceorl, «fri mann i laveste klasse». Både navnet og ordet regnes for å komme fra proto-germansk *karilaz, som betyr «gammel mann». Usikkerheten har resultert i at det er to forskjellige måter å uttale stednavnet på, (/ˈtʃɔːl-/ eller /ˈtʃɔw-/ med IPA), og noen mener Chorlbury ville vært en mer riktig skrivemåte.