Cesena

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Cesena
Panorama di Cesena e le sue colline.jpg
Panoramabilde over Cesena
Red pog.svg
Italy location map.svg
44°8′0″N 12°14′0″ØKoordinater: 44°8′0″N 12°14′0″Ø
Land Italia Italia
Region Flagget til Emilia-Romagna Emilia-Romagna
Provins Forlì-Cesena
Status Kommune
Innbyggernavn cesenati
Tilstøtende kommuner Bertinoro, Cervia (RA), Cesenatico, Civitella di Romagna, Gambettola, Longiano, Meldola, Mercato Saraceno, Montiano, Ravenna (RA), Roncofreddo, Sarsina
Areal 249 km²
Befolkning 94 078 (2006)
Bef.tetthet 377 innb./km²
Høyde over havet 44
Postnummer 47023
Telefonprefiks 0547
ISTAT-nummer 040007

Cesena (i antikken Caesena) er en by i regionen Emilia-Romagna i Nord-Italia. Den ligger sør for Ravenna og vest for Rimini, ved elven Savio ved foten av Appenninene, omkring 15 km fra Adriaterhavet. Befolkningstallet er 93 100 (juli 2004).

Byen kaller seg «De tre pavers by», fordi Pius VI og Pius VII ble født der, og Pius VIII var biskop der før han ble valgt til pave.

Cesena var opprinnelig en umbrisk by, og ble i 3. århundre f.Kr. tatt av romerne. Den ble en viktig garnisonsby. Under krigene mellom Marius og Sulla ble den ødelagt. Plinius den eldre nevner vin fra Cesena som en av de beste.

I middelalderen lå Cesena på grensen mellom eksarkatet Ravenna og langobarderriket. Den ble gitt til pavestolen av den frankiske guvernøren i 754, og i lang tid ble den kastet fram og tilbake mellom pavene og erkebiskopene av Ravenna. Fra 1183 til 1198 var Cesena en selvstendig republikk, for så å bli trukket inn i maktspillet mellom paven og den tysk-romerske keiser. Den ble til tider styrt av Malatestafamilien, og til tider av pavestolen.

I 1357 ble byen beleiret av pavelige styrker, og borgerne satte seg kraftig til motverge uten å lykkes. De gjorde opprør i 1377, og byen ble tatt av John Hawkwood, en engelsk leiesoldat som tjente under kardinal Robert av Genève, den senere motpave Klemens (VII). Flere tusen sivile ble massakrert i det som fikk tilnavnet «Blodbadet i Cesena», og kardinalen fikk tilnavnet «Slakteren fra Cesena».

I perioden 13791495 vokste byen igjen, under Malatestafamiliens styre. De bygde opp igjen slottet, som fikk det nye navnet Rocco Malatestiana. Malatestiana biblioteket i nærheten av slottet er et fremragende eksempel på et renessansebibliotek, og har mange verdifulle håndkskrifter.

Hovednæringene i byen er jordbruk, kunsthåndverk og turisme.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]