Hopp til innhold

Carabus clathratus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Carabus clathratus
Carabus clathratus [1]
Nomenklatur
Carabus clathratus[2]
Linnaeus, 1761
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieLøpebiller
SlektCarabus
Miljøvern
Norsk rødliste:[3]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

EN — Sterkt truet

Økologi
Habitat: på fuktige enger, langs vassdrag
Utbredelse: Europa, Asia
finnes i Norge
Inndelt i
  • C.c. antonellii
  • C.c. arelatensis
  • C.c. auraniensis
  • C.c. clatratus
  • C.c. jacutensis
  • C.c. jansoni
  • C.c. narymicus
  • C.c. maacki
  • C.c. stygius

Carabus clathratus er en av billene i delgruppen (underfamilien) jordløpere i familiegruppen løpebiller. Systematikken følger Carabidae of the World.[4]

Utbredelse

[rediger | rediger kilde]

Carabus clathratus finnes i nesten hele Europa, men mangler helt, eller er noe sjeldnere helt i sør og vest. Den er utbredt østover i Asia. Den er i nyere tid kun kjent fra en liten sump ved MostrandaTjøme i Vestfold (nå Færder i Vestfold-Telemark), mens den på 1800-tallet ble funnet en rekke steder i Rogaland, Vestfold og Østfold, samt en gang i Oslo. Arten mangler flygevinger og har derfor dårlig spredningsevne. Den kan være noe oversett, men har åpenbart forsvunnet fra store deler av sitt tidligere utbredelsesområde.[3]

Carabus clathratus er mellom 22-28 mm lang. Kroppen er metallisk farget i bronse, grønn eller mer svart. Slekten Carabus er slekten med de «ekte jordløperne». Beina er lange løpebein, kroppen er elegant bygd. Dekkvingene har, på hver av dekkvingene, to lengdestrimler eller langsgående opphøyde kjøler, mellom disse har dekkvingene en rekke (punktrekker) av tydelige fordypninger eller punkt. Antennens tredje og fjerde ledd med en lang børste/børster i spissen, mens leddene ellers er bare (nakne) og helt uten fine korte hår. (Krever forstørrelse for å se).

Carabus clathratus er en relativt stor billeart som er knyttet til moserike sump- og muddervannkanter ved innsjøer eller små dammer i lavlandet. Den er vanligvis nattaktiv og lever som predator på andre dyr. De lever på fuktige lokaliteter, langs vassdrag vanligvis i nær tillknyttning til vann. Den er svært hygrofil og kan til og med jakte på snegler og invertebrater neddykket i opptil 15 min.[3] De voksne sees fra våren og helt til utpå høsten. De overvintrer som voksen (imago), nedgravd i et hulrom under en stein eller en rot.

Larvene er mørke og opptil 30 mm lange. De lever som predatorer, skjult i øverste laget av jorden.

Den tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Rødlistevurdering

[rediger | rediger kilde]

Vurdering: Både areal og kvaliteter vedr. habitatene er i tilbakegang, da de ligger innenfor pressområder både fra utbygging og forurensning, samt drenering og gjenvoksing. Kun én lokalitet med 4 km² og maksimalt 5 lokaliteter gir et beregnet forekomstareal på 9 km². Utbredelsesareal er umulig å vurdere. Dersom den skulle vise seg å forekomme på flere lokaliteter er den også åpenbart sterkt fragmentert. Kriteriene B2a (lite forekomstareal og høy grad av fragmentering) gir kategori EN.

Konklusjon: Carabus clathratus er 2021 sterkt truet (EN) basert på B2-kriterier.[3]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Reitter. 1909. Fauna Germanica: Die Käfer des deutschen Reiches
  2. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 14. februar 2022. Besøkt 14. februar 2022. 
  3. ^ a b c d Ødegaard F, Hanssen O, Laugsand AE og Olberg S (24. november 2021). «Biller. Vurdering av Carabus clathratus som EN for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 28. mars 2023. 
  4. ^ Carabidae of the World Arkivert 16. desember 2008 hos Wayback Machine. søkedato: desember 2008

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata