Calina Pandele Yttredal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Calina Pandele Yttredal
Calina Pandele Yttredal.jpg
Født6. sep. 1955[1]Rediger på Wikidata (67 år)
Beskjeftigelse SkribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Calina Pandele Yttredal (født 6. september 1955) er norsk billedkunstner, maler, tegner, grafiker og faglitterær forfatter, bosatt i Oslo. Hun er spesielt opptatt av farge og lys i samspill. Hun arbeider med både to- og tredimensjonale uttrykk – som malerier, tegninger, fotografier, lysskulpturer – i sine steds-spesifikke utstillinger og utsmykninger.

Calina Pandele Yttredal har mottatt Kultur og- næringprisen 2009, utdelt av Innovasjon Norge og Forum for Kultur og Næringsliv, for sin lysutsmykning «Et års lyssyklus på Paleet». Kjøpesenteret Paleet ligger på Karl Johan i Oslo.

Yttredal har undervist blant annet på Kunsthøgskolen i Oslo og Norsk Kunnskapssenter for lys (Lyskultur), og har holdt en rekke foredrag og seminarer om farge og lys. Hun har også utgitt fire fagbøker.

Utdannelse og oppvekst[rediger | rediger kilde]

Calina Pandele Yttredal er født i București. Der startet hun sine kunststudier ved School of Fine Arts. Videre fulgte hun praktiske og teoretiske studier ved College of Fine Arts og National University of Arts, grafikkavdelingen. Som barn har Calina Pandele Yttredal spilt i flere spillefilmer, blant annet i regi av Andrei Blaier. I 1977 flyttet hun til Oslo, hvor hun ble tatt opp som student ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Så studerte hun maleri og romkunst ved Statens kunstakademi (Kunsthøgskolen i Oslo),  under blant andre professor Knut RoseHalvdan Ljøsne og Alf-Jørgen Aas. Yttredal tok også fordypningsstudier i romkunst ved Institutt for Farge, og i lys ved Norsk Kunnskapssenter for Lys.

Kunstnerisk virksomhet[rediger | rediger kilde]

Calina Pandele Yttredal anvender ulike materialer og teknikker, både tradisjonelle og ny teknologi. Hun har stilt ut separat og i gruppe i Oslo, blant annet på Kunstnerforbundet, Galleri Brandstrup, Galleri LNM, Tegnerforbundet og Galleri Heer. Ellers i landet har hun blant annet stilt ut i Kunstmuseet KUBE, Ålesund Kunstforening, Nord-Trøndelags Fylkesgalleri og på Hamsungalleriet i Tranøy. I utlandet har hun stilt ut blant annet i New York, Seattle, Paris, Miami, București, Helsingfors og Rio de Janeiro. Av nasjonale utstillinger har hun blant annet deltatt på Høstutstillingen, Østlandsutstillingen og Vestlandsutstillingen.

Yttredal er medlem av NBK, TF, LNM og NFF. Hun har mottatt stipendier, er representert i en rekke samlinger, og har medvirket i flere TV-programmer. Hun er innkjøpt av National Museum of Contemporary Art Bucuresti (MNAC), og har mottatt Ordenen Meritul cultural (Cultural Merit) med rang som kommandør.[2]

Calina Pandele Yttredal har også laget en rekke portretter, blant annet for Norsk Krigsskole, Folkehelseinstituttet og Oslo Energi Holding.

Utsmykninger[rediger | rediger kilde]

  • 2015 — Lysutsmykningen «Landscape from Finnmark», ved Kirkenes Snowhotel. Et 9,5 m langt maleri montert på glassfasaden, ferdigstilt i Edvard Munchs atelier på Ekely.[3]
  • 2014 — Lysskulpturen «Wind-Eye» i Hamsuns rike på Tranøy, i anledning jubileet «Tranøy Fyr i 150 år». En gjennomlyst glasskule produsert på Hadeland Glassverk var et av elementene.
  • 2010 — Invitert til å utføre kunstnerisk utsmykning med 40 verker på Rica Seilet Hotel Molde, i forbindelse med markeringen av at det var 100 år siden Bjørnstjerne Bjørnson døde.[4]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ oppført som Călina PANDELE YTTREDAL, european-art.net[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Ordenen Meritul cultural» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 26. juni 2015. Besøkt 9. juni 2015. 
  3. ^ NRK Distriktsnyheter Nordnytt 15.04.2015
  4. ^ Nasjonalbiblioteket. Utsmykning til Bjørnsons ære

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]