Pollenallergi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pollenallergi forårsakes av visse typer pollen.

Pollenallergi er en atopisk allergi som rammer mennesker som er overømfintlig mot pollen, kjent som blomsterstøv. Det som forårsaker den allergiske reaksjonen er proteinene i pollenet. Pollenallergi er årsak til høysnue og sommerastma og er vanligst mot pollen fra vindbestøvede planter, spesielt or, hassel, bjørk, gress og burot. Det forekommer oftest i aldersgruppen 5–40 år.

Pollenallergi er ikke en sykdom, men en måte å reagere på. En form for overfølsomhet som skyldes spesielle forandringer i kroppens immunforsvar. Siden 1989 er det forsket på en hypotese som kalles hygienehypotesen og som blant annet søker å forklare denne type allergi og følgesykdommer som en autoimmun reaksjon. Allergi kan utløse ulike sykdommer og plager. Folk med kraftig pollenallergi har for eksempel en høyere risiko for å utvikle astma enn personer uten.

Gravide og ammende bør, som alle andre med pollenallergi, unngå unødig eksponering mot pollen. Loratadin, Ceterizin, Aerius og Xyxal er de legemiddelene det finnes mest dokumentasjon på for gravide og ammende. [1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Pollenallergi hos gravide». www.farmasiet.no (norsk). Arkivert fra originalen 11. august 2020. Besøkt 23. januar 2020.