Båndstripe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Båndstriper på norsk uniform: I første rad ses båndstripen for Krigskorset med sverd, i andre rad Krigsmedaljen og Deltagermedaljen med rosett, i tredje rad Haakon VIIs 70-årsmedalje, Kong Olav Vs jubileumsmedalje 1957–1982 og Forsvarsmedaljen med tre stjerner, i fjerde rad Luftforsvarets vernedyktighetsmedalje, Distinguished Flying Cross (USA), Distinguished Service Order, Order of the British Empire, i femte rad Distinguished Flying Cross (Storbritannia, montert speilvendt), 1939–1945 Star, Air Crew Europe Star med spenne som viser at mottageren også kvalifiserte til France and Germany Star og Oranje-Nassau-ordenen (kommandør)
Båndstriper på uniform fra USA

Båndstripe er et lite rektangulært bånd som indikerer at en person er tildelt en orden, medalje eller er innehaver av en annen utmerkelse, eksempelvis et ferdighetsmerke. Båndstriper erstatter benyttelsen av ordenstegn og medaljer i full størrelse.

Anvendelse[rediger | rediger kilde]

Båndstriper er særlig ofte brukt på uniform, enten denne er militær eller tilhører politiet eller andre uniformerte etater. Båndstripene er da gjerne montert i grupper som indikerer alle utmerkelser en person har fått, i rangrekkefølge. Båndspenne kan også benyttes av sivile og til sivilt antrekk. Det er da vanligere at det bare bæres båndspenne for en utmerkelse.

Utforming[rediger | rediger kilde]

Båndstriper er som regel utformet i fargemønster som tilsvarer ordens- eller medaljebåndet til den utmerkelse båndstripen markerer at en person er tildelt. Utformingen kan varieres med ulike tilleggstegn, som rosetter, stjerner, monogrammer, løv eller grener, for å markere bestemte klasser, grader eller tilleggsfortjenester innen en og samme utmerkelse.

Forholdet mellom høyde og lengde kan variere. I Norge er det vanlig at forholdet er tilnærmet 1:3.


Båndstriper for Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner
3 måneder 15 måneder 30 måneder 45 måneder 60 måneder For mot og tapperhet

Rekkefølge[rediger | rediger kilde]

Båndstriper monteres i gruppe etter de regler som gjelder i hvert enkelt land. Det er vanlig at landets egne dekorasjoner bæres først og deretter andre lands utmerkelser etter nærmere angitte regler. I Norge er bestemmelser om dette fattet i Forsvarssjefens direktiv av 30. september 2009.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]