Italy Star

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Italy Star

Italy Star er en britisk militær kampanjemedalje tildelt for tjeneste i Italia, Korsika og Sør-Frankrike, Dodekanesene, Egeerhavet og Hellas, samt Jugoslavia og Østerrike under andre verdenskrig.

Medaljen ble tildelt personell, først og fremst fra den britiske hæren og hærstyrker fra Samveldeland, som tjenestegjorde i mer enn én dag på Sicilia mellom 10. juli 1943 og 17. august 1943 og i Italia mellom 3. september 1943 og 8. mai 1945. Medaljen ble etter nærmere bestemmelser også tildelt for deltagelse i strid i Frankrike, Hellas, Jugoslavia og Østerrike. Personell i marinen, som tjenestegjorde i Middelhavet i støtteoperasjoner kunne også tildeles medaljen, såfremt de først hadde kvalifisert seg til 1939–1945 Star. Tjenestegjørende i luftvåpenet tildeles medaljen etter gjennomføring av ett operativt tokt over de aktuelle land- og sjøområdene.

Italy Star er utformet som en stjerne med seks tagger og er laget av en legering med kobber og sink. Forsiden har en midtmedaljong som viser kong Georg VIs kronede monogram omgitt av en bord med innskriften «THE ITALY STAR». Baksiden er slett, men kan i noen tilfeller ha mottagerens navn inngravert. Medaljen er opphengt i et bånd i fargene til Italias flagg, en grønn midtstripe med hvite kanter på rødt. Medaljen ble ikke tildelt med båndspenne.

I tillegg til personell fra Storbritannia og Samveldet, ble Italy Star også tildelt alliert personell. Nordmannen Bjarne Eia var blant dem som ble tildelt medaljen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Peter Duckers: British Military Medals: A Guide for the Collector and Family Historian, Barnsley: Pen and Sword, 2009, s. 111
  • John W. Mussell: The Medal Yearbook 2010, Honiton: Token Publishing, 2009, s. 181

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]