Pacific Star

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Pacific Star

Pacific Star er en britisk militær kampanjemedalje tildelt for tjeneste i Stillehavet, Malaya og Øst-Asia under andre verdenskrig.

Medaljen ble tildelt for minst én dags tjeneste på land i Malaya mellom 8. desember 1941 og 15. februar 1942, da Japan erobret Singapore, og til sjøs mellom 8. desember 1941 og 2. september 1945. Tjenestegjørende i Hongkong, Kina og Indonesia kunne etter nærmere bestemmelser også tildeles medaljen. Personell i marinen kunne, etter å ha blitt tildelt 1939–1945 Star, også gjøre seg fortjent til Pacific Star ved tjeneste i Stillehavsområdet. Krigsseilere i handelsflåten kvalifiserte også for medaljen. Personell i Royal Air Force måtte ha gjennomført ett operasjonstokt mot fienden for å bli tildelt medaljen.

Den som etter å ha gjort seg fortjent til Pacific Star også kvalifiserte seg til Burma Star, ble ikke tildelt en ekstra medalje. I stedet ble medaljebåndet for Pacific Star utstyrt med båndspenne med innskriften «BURMA». På båndstripen ble dette markert med en rosett.

Pacific Star er utformet som en stjerne med seks tagger og er laget av en legering med kobber og sink. Forsiden har en midtmedaljong som viser kong Georg VIs kronede monogram omgitt av en bord med innskriften «THE PACIFIC STAR». Baksiden er slett, men kan i noen tilfeller ha mottagerens navn inngravert. Medaljen er opphengt i et bånd med en smal gul midstripe med bredere grønne kanter og utenfor dette igjen smale kanter i mørk blått bånd på den ene siden og lyst blått på den andre med brede røde striper ved hver kant av båndet. Gult og grønt skal symbolisere Stillehavsstrendene og skogen. Rødt representerer den britiske hæren, mørk blått marinen og lyst blått luftvåpenet.

Medaljen ble i stor grad tildelt briter som tjenestegjorde i enheter fra USA, personell fra Australia og New Zealand. Pacific Star ble også tildelt personer fra allierte land, blant dem nordmannen Aksel Fossen.

Båndstriper for Pacific Star
Pacific Star BAR.svg
PacificStar

Pacific Star w clasp BAR.svg
Pacific Star
med spennen Burma

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Peter Duckers: British Military Medals: A Guide for the Collector and Family Historian, Barnsley: Pen and Sword, 2009, s. 110
  • John W. Mussell: The Medal Yearbook 2010, Honiton: Token Publishing, 2009, s. 180

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]