Bund Deutscher Mädel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bund Deutscher Mädel
Offisielt navnBund Deutscher Mädel
Stiftet1930
LandNationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei
StyrelederRüdiger
IdeologiNasjonalsosialisme
Opphørt10. oktober 1945
Medlemmer i Bund Deutscher Mädel (BDM), det tyske nazistpartiets organisasjon for jenter, i Fristaden Danzig i 1937.

Bund Deutscher Mädel (tysk for «Tyske jenters forbund»), også skrevet Bund deutscher Mädel og kalt Der Bund Deutscher Mädel in der Hitlerjugend, forkortet BDM eller BdM, var en nasjonalsosialistisk masseorganisasjon i Tyskland for jenter mellom 14 og 18 år.[1] Den var virksom fra 1930 til Det tredje rikets sammenbrudd i andre verdenskrig i mai 1945.[2] Organisasjonen var del av det tyske nazistpartiets Hitlerjugend, «Hitlerungdommen», og bygd opp etter militært mønster med uniformering og gradinndeling av medlemmene, men uten våpentrening.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Marsjerende medlemmer i BDM i Worms på 1930-tallet. Parolen bak lyder Grenzlandnot ist Volksnot og appellerer til nødhjelp til den tyske befolkningen i nabostatene. Jentene er uniformert, delvis i egenkomponerte drakter, og har blomsterkranser i håret.

Forløperen til Bund Deutscher Mädel ble dannet som Schwesternschaft der HJ («Hitlerjugends søsterskap») i desember 1928. I juli 1930 skiftet organisasjonen navn til Bund Deutscher Mädel (BDM), og i april 1931 ble Jungmädelgruppe (JM) opprettet for jenter 10-14 år. 1. juni 1932 fikk BDM/JM status som selvstendig organisasjon i NSDAP, det tyske nasjonalsosialistiske partiet med Adolf Hitler som fører, men innordnet i Hitlerjugend, som opprinnelig bare var for gutter, men som etterhvert omfattet flere barne- og ungdomsorganisasjoner.

Etter «Lov om Hitlerjugend» av 1. desember 1936 ble alle tyske ungdommer omfattet eller meldt inn i Hitlerjugend. Dermed ble medlemskap i BDM obligatorisk.

Organisasjonen arrangerte en rekke ungdomsaktiviteter, sportsøvelser, konkurranser, utflukter og lignende. Målet for organisasjonen var å oppdra ungdommen til å tenke nasjonalsosialistisk. Organisasjonen, som i sin helhet var ledet av kvinner, stod i tidlige år for et moderne kvinnebilde, der kvinnen var et sterkt og selvstendig medlem av samfunnet. Senere kom imidlertid typiske hussysler mer i forgrunnen, og organisasjonen vektla i større grad å utdanne jenter til å bli gode husmødre.

De siste årene ble preget av Tysklands kamp og innsats under andre verdenskrig. Krigen krevde mennene til fronten og det ble stort behov for arbeidskraft i landet. Jentene skulle først og fremst bli gode hustruer og mødre for soldatene, men deltok i organisasjonens regi i hjelpefunksjoner på lasaretter, gårder, småfabrikker og kontorer, i innsamlingskampanjer og flere andre steder. Den eneste kampinnsatsen som ble tillatt for BDM-jentene, var i luftvernsforsvaret som FLAK-medhjelpere. Enkelte gikk likevel med i Volkssturm helt sist i krigen.

Etter Tysklands nederlag i andre verdenskrig, ble NSDAP sammen med sine avdelinger og tilknyttede organisasjoner erklært som kriminelle organisasjoner og forbudt av De alliertes kontrollråd 10. september 1945.

Medlemmer i BDM og Hitlerjugend ved sankthansbålet 1933.
Fra gymnastikkoppvisning av medlemmer i BDM 1941.
Fra ei systue for BDM-jenter. Hitler-portrettet på veggen bærer slagordet «Vi følger deg» (Wir folgen Dir).
«BDM-jenter tar den daglige oppvasken for en kvinnelig trikkekonduktør». Organisert nabohjelp var en del av BDMs krigstjenesteplikt under andre verdenskrig.

Tilknyttede organisasjoner[rediger | rediger kilde]

På samme måte som Hitlerjugend hadde en medlemsorganisasjon for smågutter, Das deutsche Jungvolk, hadde Bund Deutscher Mädel Jungmädelbund, forkortet JM, for jenter fra 10 til 14 år. BDM-Werk Glaube und Schönheit («BDM-selskapet for tro og skjønnhet») ble opprettet i 1938 som et mellomledd mellom arbeidet i BDM og NS-Frauenschaft, nazistpartiet kvinneorganisasjon. Medlemskap var frivillig og åpent for jenter fra 18 til 21 år. Barn fra 6 til 10 år kunne delta i Deutsche Kinderschar.

Som guttenes Hitler-Jugend var også BDM inndelt etter alder, region og gruppestørrelse (mindre grupper nedover i tabellen):

Hitlerjugend
Deutsche Jungvolk (DJ)
gutter 10–14
1931–1945
Hitlerjugend (HJ)
gutter 14–18
1924–1945
Jungmädelbund (JM)
jenter 10–14
1932–1945
Bund Deutscher Mädel (BDM)
jenter 14–18
1932–1945
Gebiet Obergau
Bann Untergau
Jungstamm Stamm Jungmädelring Mädelring
Fähnlein Gefolgschaft Jungmädelgruppe Mädelgruppe
Jungzug Schar Jungmädelschar Mädelschar
Jungenschaft Kameradschaft Jungmädelschaft Mädelschaft

Liknende organisasjoner i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge hadde NS Ungdomsfylking (NSUF), den ideologiske ungdomsorganisasjonen til Quislings nasjonalistiske fascistparti Nasjonal Samling, liknende underorganisasjoner for jenter i Gjentehirden og Småhirden.

Uniformer og flagg[rediger | rediger kilde]

Nazistene bruk av uniformer og symboler i det gjennomorganiserte samfunnet, gjaldt også BDM, og medlemmenes Bundestracht («forbundsbunad», Bundestracht des BDM) ble standardisert fra 1933. Jentene måtte kjøpe uniformen selv, eventuelt sy den som best de kunne. Sommeruniformen besto av hvit, kort- eller langermet bluse, mørk marineblått skjørt med lukking på venstre hofte samt svart halstørkle, et praktisk speiderskjerf (Fahrtentuch, «turtørkle»), holdt sammen med en knyttet, brun lærhylse. Blusen kunne være utstyrt med Hitlerjugends ruteformede hakekorsmerke på venstre brystlomme og trekantmerke (Gebiets-Armabzeichen eller Gebietsdreieck) som viste hvilken gau («distrikt») medlemmene tilhørte, på venstre overerme. På føttene hadde en hvite sokker og mørke sko. Unge jenter hadde ofte kortere skjørt enn de eldre og manglet belte. Om våren og høsten bar en en kort, brun jakke (Kletterjacke eller Kletterweste,[3] «klatrerjakke»), og om vinteren i tillegg en sid, brun, figursydd frakk, ofte en sivil variant. På hodet bar jentene svart alpelue av ull, gjerne stilt på skrå med pullen trukket ned mot den ene siden. I tillegg bar de varme strømper. Fra 1939 fikk lederne også blå bluser, frakker og hatter.

Distinksjoner[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig ble graden angitt med en tvunnet snor som hadde ulike farger og hang fra halstørklet ned i venstre brystlomme. I 1939 kom nye lederuniformer som fikk gradmerker i form av broderte ørner på venstre bluse- og jakkebryst og mansjettbånd på jakker og frakker.

Gradtegnene for de nasjonale og regionale lederne i BDM ble innført med den nye uniformen i 1939: 1. Reichsreferentin; 2. Obergauführerin; 3. Gauführerin; 4. Untergauführerin; 5. Gauführerin; 6. Untergaufüherin; 7. Ringführerin; 8. Gruppenführerin

Vimpler for Bund Deutscher Mädel (BDM) og Jungmädel (JM)[rediger | rediger kilde]

Se også Flagg og vimpler for Hitlerjugend og Deutsche Jungvolk

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Jungmädelbund, nazistisk organisasjon for jenter 10-14 år
  • Hitlerjugend, nazistisk ungdomsorganisasjon 1926-1945, opprinnelig for tyske gutter 14-18 år
  • Gjentehirden, Nasjonal Samlings norske jenteforbund inspirert av det tyske nazistpartiets barne- og ungdomsorganisasjoner

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]