Bumthang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bumthang
LandBhutans flagg Bhutan
HovedstadQ2468415
Areal2 490 km²
SpråkBumthang, Brokkat Rediger på Wikidata
Nettsidewww.bumthang.gov.bt
Kart
Bumthang
27°45′00″N 90°40′00″Ø

Bumthang er et av de 20 dzongkhag (fylkene) i Bhutan. Fylkeshovedstaden Jakar har ca. 5 000 innbyggere, og ligger på 2 800 moh. Fylket har landets største tetthet av gamle templer og hellige steder. På tross av sin beliggenhet (2400–6000 moh) er Bumthang blant de fylkene i landet med best økonomisk utvikling. Veiene er gode, turisme er en vekstnæring og det er planlagt et vannkraftverk i Mangdechu-elven. Fylket har dekning av innlagt vann, telefon og skolegang å over landsgjennomsnittet.

Ordet «Bumthang» har et uklart opphav. Sisteleddet thang kan oversettes med «eng», «land» eller «jordstykke», mens førsteleddet enten knyttes til «hellige spann», og hentyder til dalformen, eller til «pene jenter».

Bemerkelsesverdige historiske anlegg i Bumthang er blant annet:

Landbruket i Bumthang produserer blant annet bokhvete, melkeprodukter, honning og epler. Hagebruket prøver stadig nye vekster, men hemmes av den korte vekstsesongen.

Språket i Bumthang er Bumthangkha, som er forståelig vis-à-vis nasjonalspråket Dzongkha, utviklet i dalene vestenfor Bumthang.

Gewog[rediger | rediger kilde]

Bumthang består av fire fjelldaler: Ura, Chumey (Chhume), Tang og Choekhor. (Choekhor omtales også som Bumthangdalen, et navn som også brukes om hele fylket), som også utgjør hvert sitt «underdistrikt», eller gewog.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]