Wangdue Phodrang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wangdue Phodrang i mørkere gult

Wangdue Phodrang (eller Wangdi Phodrang) er et av de 20 dzongkhag (fylkene) i Bhutan.

Wangdue Phodrang grenser til Dagana og Tsirang i sør, til Trongsa i øst, Thimpu og Punakha i vest. I nord grenser det til Gasa dzongkhag og dels riksgrense mot Tibet.

Fylket deler navnet med fylkets dzong fra 1638, og med markedsplassen utenfor dzonget. Navnet sies å stamme fra Shabdrung Ngawang Namgyal, som lette etter et egnet sted å anlegge et dzong for å forhindre angrep sydfra. På dette stedet møtte han en gutt ved navn Wangdi som lekte ved elva, og han kalte dzonget "Wangdi's Palass".

Fylket ligger mellom 800 og 4000 moh., og 65% av arealet er skogkledd. Fylket berøres av to nasjonalparker: Jigme Dorji National Park i nord, og Black Mountain National Park som dekker store deler av fylket.

Det er tre asfalterte veier i Wangdue Phodrang dzongkhag. Hovedveien vest-øst kommer inn i fylket ved Dochu La-passet, krysser elva Pana Tsang Chhu ved Wangdue Phodrang dzong, og fortsetter østover til Tongsa. En sidevei går nordover fra Wangdue Phodrang til Punakha dzong og et stykke videre, dette fortsetter som ganveien til Gasa fylke. En annen sidevei tar av sydover fra hovedveien øst for fylkeshovedstaden og går til klosteret Phobji og til Gangteydalen hvor man kan se den sjeldne svarthalstranen (Grus nigricollis).

Gewog[rediger | rediger kilde]

Wangdue Phodrang består av gewog, underdistrikt:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]