Trashigang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trashigang i mørkeblått

Trashigang (eller Tashigang) er et av de 20 dzongkhag (fylkene) i Bhutan, og det aller østligste.

De fleste innbyggerne i Trashigang tilhører folkegruppen Sharchop, som betyr «østboere» på Dzongkha. Sharchop antas å være av blandet indisk og Tibetansk opprinnelse, mens majoritetsgruppen Ngalop som bor i sentrl- og vest-Bhutan er av overveiende tibetansk opprinnelse.

Fylkeshovedstaden er Trashigang, andre byer er Radhi og Phongmey. Poteter og grønnsaker er de viktigste salgsvarene fra landbruket, men fylket produserer også ris, lavendel, mais, hvete og sennep.

Selv om det er lite bymessig, har fylket den tetteste befolkningen i landet. Dette var en gang et ledd i en viktig handelsrute mellom Assam og Tibet, og den viktigste ruten for handel mellom Bhutan og India går gjennom fylket. Markedene ligger i nabofylket Samdrup Jongkhar.

Sherubtse College, det opphavelige college i Royal University of Bhutan, etablert i 1964, ligger i Trashigang.

Reisemål[rediger | rediger kilde]

Mange pakketurer til Bhutan omfatter en reise fra Thimpu til Trashigang, selv om reisen tar 17 timer langs hovedveien i landet.

Trashigang dzong ble bygd så tidlig som i 1659, til forsvar mot tibetanske angrep. Det ligger høyt og fritt i landskapet.

Gom Kora 28 km fra fylkeshovedstaden er et gammelt lhakhang (tempel), kjent for sin steinhage, hvor det er bevart et hellig fottrinn etter Guru Rinpoche.

Gewog[rediger | rediger kilde]

Trashigang består av 16 underdistrikt gewog:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]