Trongsa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trongsa i mørk lilla
Trongsa Dzong

Trongsa (eller Tongsa) er et av de 20 dzongkhag (fylker) i Bhutan. Navnet betyr «ny landsby»dzongkha. Fylket omgis i vest av Wangdue Phodrang, i øst av Bumthang og i sør av fylkene Tsirang, Sarpang og Zhemgang. Landskapet varierer fra 800 til 4800 moh.

Fylket er maktbasen til Wangchuckdynastiet, Bhutans herskere siden 1907. Bhutans konger utnevnes etter tradisjonen først til Penlop (guvernør) av Trongsa før de utnevnes til kronprins og senere konge.

Trongsa Dzong[rediger | rediger kilde]

Det første tempelet her ble bygget i 1543 av Drukpa lama Ngagi Wangchuk, oldefar av rikets grunnlegger Shabdrung Ngawang Namgyal.

Trongsa Dzong ble bygget i 1644. Det ligger på en fjellhylle over elva Mangde Chhu, og kontrollerte gjennom århundrene handel og ferdsel mellom øst og vst i landet. Den eneste veien gjennom landet passerte i gammel tid gjennom gårdsplassen i dzonget. På guvernørens ordre kunne dørene stenges og dermed dele landet i to. Høyere oppe i en fjellside ovenfor dzonget ligger et stort vakttårn, Ta Dzong, som beskyttet åsene overfor borgen, og hindret angripere fra å beskyte borgen og borggården ovenfra.

Gewog[rediger | rediger kilde]

Trongsa består av fem underdistrikt (gewog):

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]