Samtse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Samtse i grønt

Samtse (eller Samchi) er et av de 20 dzongkhag (fylkene) i Bhutan. Fylket ligger i sørvest, grensende til de indiske delstatene Sikkim og West Bengal. Nabofylkene i Bhutan er Haa i nord og Chukha i øst. Fylket har en overvekt av nepalitalende.

Fylket hadde tidligere få innbyggere, ettersom etniske bhutanere tenderer til å mene at de lavereliggende distriktene har høy risiko for tropesykdommer. I løpet av 1900-tallet har mange nepalere flyttet til fylket for å arbeide i skog- og landbruk, og avisen Kuensel melder om boligmangel. [1][død lenke]

De mest folkerike og utviklede områdene er syd i fylket, mens de nordlige delene er mindre utviklet. I Samtse bor Lhopu, en liten urbefolkningsgruppe med om lag 1000 medlemmer.

De fruktbare åssidene, og nærheten til markedene i India, gjør at landbruket i fylket har gode vilkår. Vanlige produkter er kardemomme, appelsiner, ingefær og betel. Samtse har også gode mineralforekomster av talk og dolomitt.

Fylkeshovedstaden Samtse er en av landets to studiesteder for National Institute of Education, en lærerhøgskole som er en del av Bhutans universitetssystem.

Da Bhutans nye grunnlov ble diskutert på en åpent høring i fylket 1. april 2006, ble det fra innbyggernes side særlig lagt vekt spørsmål om nasjonalitetslovgivningen og forholdet mellom religion og stat, spørsmål som begge er følsomme i et fylke med en stor andel nepalskættede hinduer. [2]

Gewog[rediger | rediger kilde]

Samtse består av 16 underdistrikt, eller gewog:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]