Hopp til innhold

Bridei III av pikterne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bridei III
Konge av Piktland
Avbildning av en slagscene på en piktisk monumentstein ved Aberlemno, som er generelt antatt å være en beskrivelse av slaget Dunnichen. Piktere til venstre, northumbrianere til høyre. Figuren til hest på høyre side er muligens en representasjon av Bridei.
Født616/628?
Død693)
Mearns?
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
Ektefelle?
FarBeli I of Alt Clut
Annet navnBridei mac Beli
Regjeringstid671693

Bridei III (skotsk-gælisk:Bridei mac Beli; gammelirsk Bruide mac Bili) (616/628?-693) var konge av Fortriu og overkonge av pikterne mellom 671 og til sin død i 693. Han seiret over angelsakserne fra Northumbria i slaget ved Dunnichen, et slag som har blitt karakterisert som like avgjørende som slaget ved Bannockburn i å sikre Skottland nasjonens uavhengighet.

Bridei kan ha blitt født så tidlig som 616, men ikke senere enn år 628. Han var sønn av Beli, konge av Alt Clut (kongedømmet Strathclyde). Hans krav på kongedømmet Fortriu kom gjennom hans bestefar på farsiden, kong Nechtan nepos Uerb. Kronikøren NenniusHistoria Brittonum forteller at Bridei var kong Ecgfrith av Northumbrias fratruelis, det vil si første fetter på morsiden. Brideis mor var sannsynligvis en datter av kong Edwin av kongedømmet Deira.[1]

Bridei var en av de mer aktive og ekspansive av herskerne fra Fortriu. Han angrep Dunnottar i årene 680 og 681, og dro på hærtokt mot høvdingedømmet på Orknøyene i 682, et hærtokt så blodig og voldelig at Ulster-annalene hevdet at Orknøyene ble «slettet» av Bridei: «Orcades deletae sunt la Bruide». Det er også nedtegnet at i det påfølgende året angrep Bridei Dundurn i Strathearn. Det er klart at fra hans hovedkvarter i Fortriu (eller i Moray) hadde Bridei etablert og hevdet sitt overherredømme over landområdene i nord, og samtidig overfor de i sør, noe som satte ham i en posisjon til å angripe angelsaksiske landområdene enda lengre sør.

Det er meget sannsynlig at Bridei ble betraktet av Ecgfrith av Northumbria som hans underkonge. Den tradisjonelle fortolkningen er at Bridei løsrev seg fra dette forholdet, noe som førte til at Ecgfrith måtte hevde sin autoritet lengre nord. Dette førte til det berømte slaget ved Dunnichen i 685 hvor den angelsaksiske hæren ble utslettet. En irsk kilde hevder at Bridei «kjempet for sin bestefars ar”»[2], noe som antyder at enten Ecgfrith utfordret Brideis kongedømme, eller mer sannsynlig gitt Brideis tidligere herjingstok at han forsøkte å gjenerobre de områdene som hans bestefar tidligere hadde styrt, men siden tatt av angelsakserne. Konsekvensene av slaget ved Dunnichen var fordrivelse av angelsaksere fra sørlige Piktland (etablert gjennom, eksempelvis, den anglikanske «bispedømme av piktere» ved Abercorn) og den permanente herredømme til Fortriu i det sørlige piktiske området. Etter slaget kom Northumbrias innflytelse til aldri mer å strekke seg nord for Firth of Forth.

Brideis død er nedtegnet av både Ulster-annalene og Tigernach-annalene under året 693.

Senere tradisjoner har tilskrevet en bevart klage for Brideis død til sankt Adomnán, abbed av Iona.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Woolf, «Pictish matriliny reconsidered», sidene 160–162.
  2. ^ Anderson, M.O.: Kings and Kingship, side 171, note 194
  3. ^ Clancy & Márkus, s. 166–168.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Anderson, Marjorie O. (1973): Kings and Kingship in Early Scotland, Edinburgh
  • Clancy, Thomas Owen; Márkus, Gilbert (1995): Iona: The Earliest Poetry of a Celtic Monastery, Edinburgh University Press, ISBN 0-7486-0531-2
  • Fraser, James E. (2002): The Battle of Dunnichen: 685, Charleston,
  • Woolf, Alex (2006): «Dun Nechtain, Fortriu and the Geography of the Picts» i: Scottish Historical Review 85, s. 182-201.
  • Woolf, Alex (1998): «Pictish matriliny reconsidered» i: Innes Review 49 (2), s. 147–167. ISSN 0020-157X

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger  Konge av piktere
672693
Etterfølger
Autoritetsdata