Fortriu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fortriu eller kongedømmet Fortriu er navnet på et oldtidskongedømme i Piktland som er gitt av historikere, og det benyttes ofte synonymt med Piktland. Området lå bortimot sikkert rundt området Moray og Easter Ross og i nordlige Skottland, men har tradisjonelt blitt lokalisert rundt Strathearn i sentrale Skottland.

Ordet «Fortriu»[rediger | rediger kilde]

Suenos stein ved Forres.

Ordet Fortriu er en moderne rekonstruksjon: det er en hypotetisk gammelirsk form av et ord som opptrer i genitiv eller dativ kasus som henholdsvis Fortrenn og Fortrinn. Den rekonstruktive piktiske formen ville være Uerturio, og faktisk ett av de to betydningsfulle piktiske stammene som romerske forfattere nedtegnet er Uerturiones.[1] Endringen skjedde på grunn av at talere av goideliske språk bortimot alltid oversatte brytoniske språk som enten U/V, W eller Gw med en F, sammenlign eksempelvis med skotsk-gælisk Fionn med walisisk Gwyn, som begge betyr hvitt.

Kongedømmet: nord eller sør?[rediger | rediger kilde]

Tradisjonelt har kongedømmet blitt sett på som sentrert i sentrale Skottland, tilsvarende til kongedømmet til de sørlige piktere med et hovedområde kanskje i Strathearn. I løpet av det siste hundreåret eller så har dette blitt en konsensus blant forskere.[2] Imidlertid har ny forskning ved Alex Woolf splintret denne konsensus, om ikke ideen i seg selv. Som Woolf har pekt ut, det eneste grunnlag for den var et slag som skjedde i Strathearn hvor krigere fra Fortriu deltok i.

Dette er opplagt en lite overbevisende grunn i seg selv ettersom det er faktisk to steder som het Strathearns, et sør og et nord i Skottland, og i tillegg ble hvert eneste slag kjempet på utsiden av området til den ene av stridspartene. Som kontrast, en nordlig utgave av Den angelsaksiske krønike gjør det klart at Fortriu var nord for fjellkjeden Mounth, det vil si øst for Grampian-fjellene, og i det området som Columba av Iona besøkte.[3]

Det historiske diktet Bercháns profeti forteller at kong Dubh ble drept på «Fortrius slette».[4] En annen kilde, Krønike om kongene av Alba, forteller at kong Dubh ble drept ved Forres[5], et sted i Moray. Dessuten, tilleggene til Melrose-krønikene bekrefter at Dubh ble drept av menn fra Moray ved Forres.[6]

Bercháns profeti, kanskje skrevet på 1100-tallet, men hevder å være et profeti gjort i tidlig middelalder som uttrykker at «Mac Bethad, den ærefulle konge av Fortriu, vil ta [Skottland]».[7] Da Mac Bethad var mormaer av Moray før han ble skottenes konge er det ingen tvil om at Moray var hva Fortriu fortsatt ble forstått som i høymiddelalderen. Fortriu er også nevnt som en av de syv piktiske oldtidskongedømmer i en kilde fra 1200-tallet som er kjent som De Situ Albanie.

Ny enighet om plassering[rediger | rediger kilde]

Det kan være liten eller ingen grunn til å tvile på at Fortriu var sentrert i nordlige Skottland. Andre forskere på piktere, som James E. Fraser, tar det nå for gitt at Fortriu lå i nordlige Skottland[8], sentrert i Moray og Easter Ross hvor også de fleste tidlige piktiske monumenter er lokalisert. Derav er det i disse området at det forente kongedømmet til pikterne kom fra, kanskje erobret eller underkastet seg sørlige Piktland etter fordrivelsen av northumbrianerne ved kong Bridei i slaget ved Dunnichen.

Nordmenns betydning[rediger | rediger kilde]

Å omplassere Fortriu nord for Mounth gir økt betydning til nordboere fra Norge. Tross alt var norrøne vikingers omfang i nordlige Skottland langt større enn i sørlige Skottland, og i nord erobret nordboerne og gjorde store områder til sine. Dannelsen av Alba eller Skottland fra Piktland har tradisjonelt blitt assosiert med en erobring av Cináed mac Ailpín (Kenneth I av Skottland) i 843, men denne hendelsen kan sannsynligvis bli bedre forstått i en sammenheng hvor det var en innvirkning av nordboernes press i nord og piktere i sør, foruten press fra Irland. Skotske og britiske historikere har tradisjonelt ignorert tilstedeværelsen av norrøn innvirkning i nordlige Skottland, men det har endret seg meget i de siste tiårene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Watson, History of the Celtic Place-Names, sidene 68-69.
  2. ^ Se bortimot et hvilket som helst forskningsrapport eller verk om piktere fra før 2005.
  3. ^ Woolf «Dun Nechtain, Fortriu and the Geography of the Picts».
  4. ^ Anderson, bd. I, s. 474.
  5. ^ Anderson, bd. I, s. 473.
  6. ^ Anderson, bd. I, s. 473-474.
  7. ^ Anderson, bd. I, s. 601.
  8. ^ Se eksempelvis Pictish Course Arkivert 14. oktober 2008 hos Wayback Machine. ved Universitetet i Edinburgh.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Anderson, Alan Orr: Early Sources of Scottish History: AD 500-1286, 2 Vols, (Edinburgh, 1922)
  • Hudson, Benjamin T.: Kings of Celtic Scotland, (Westport, 1994)
  • Watson, W. J.: History of the Celtic Place-Names of Scotland, (Edinburgh, 1926), opptrykk med en introduksjon, komplett bibliografi over Watson og korreksjoner ved Simon Taylor (Edinburgh, 2004).
  • Woolf, Alex: «Dun Nechtain, Fortriu and the Geography of the Picts», Scottish Historical Review 85(2006),182-201.