Breitscheidplatz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 52°30′17,705″N 13°20′11,386″Ø

Breitscheidplatz

Breitscheidplatz er en plass i Berlin, som ble anlagt i 1889. Plassen ble opprinnelig kalt Gutenbergplatz etter trykkekunstens oppfinner, men skiftet i 1892 navn til Augusta-Victoria-plassen til ære for keiserinnen. I 1947 ble navnet på nytt skiftet for å hedre SPD politikeren Rudolf Breitscheid som døde i konsentrasjonsleir 1944.

Kort tid etter anleggelsen av plassen reiste keiser Wilhelm II Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche til ære for sin forfar, keiser Wilhelm I av Tyskland. Kirken er bygget i nyromantisk stil. Allerede før 1. verdenskrig hadde plassen utviklet seg som et viktig kulturelt og kommersielt område. I dag ligger Breitscheidplatz med Gedächtniskirche i sentrum i Charlottenburg, på sørenden av Tiergarten og Zoologischer Garten Berlin, mellom Kurfürstendamm og Budapester Straße. Plassen ligger rett ved Bahnhof Zoo, bygget i 1882, som i dag er den viktigste S- og U-Bahn-stasjonen i sentrum vest, men som siden åpningen av Berlin Hauptbahnhof i 2006 har mistet sin posisjon som den viktigste jernbanestasjonen i Berlin.

Etter første verdenskrig var Augusta-Victoria-plassen en viktig møteplass for intellektuelle og kunstnere, spesielt var Romanisches Kafé populær.

Augusta-Victoria-plassen fikk store skader under 2. verdenskrig og Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche ble lagt i ruiner. Etter delingen av Tyskland, ble Augusta-Victoria-plassen liggende i sentrum i Vest-Berlin, og ettersom den provisoriske hovedstaden lå i Bonn, fikk plassen stor symbolsk verdi. Plassen ble omdøpt i 1947 og Gedächtniskirche ble bevart som ruin som en sterk påminnelse om krigens redsler. Kirken fikk sitt moderne nybygg i 1965 under ledelse av arkitekten Egon Eiermann, og fungerer den dag i dag som et viktig minnesmerke.

Plassen fikk på 50-tallet Bikini Haus-komplekset, og senere, i 1965, Europa-Center, på den tiden en av de mest moderne kjøpesentre i Europa, og som begge var viktige i symbolmarkeringen av vestens frihet og vellykkethet. Etter murens fall mistet plassen sin symbolverdi (og sine subsidier). I dag virker plassen noe umoderne, men er fortsatt et populært turistmål med Gedächtniskirche som trekkplaster. Det er de siste årene lagt en rekke planer for utvikling og renovering av plassen.