Hopp til innhold

Zoologischer Garten stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bahnhof Zooologischer Garten 2004
RegionalExpress ved Bahnhof Zoologischer Garten
Undergrunnsbane

Bahnhof Berlin Zoologischer Garten (kort Bahnhof Zoo) er en jernbanestasjon som ble åpnet i 1882 som del av Berliner Stadtbahn. Under den kalde krigen var Bahnhof Zoo det viktigste trafikknutepunktet i Vest-Berlin.

Stasjonen ligger ved Hardenbergplatz i Charlottenburg, i umiddelbar nærhet av Zoologischer Garten Berlin. Både linjer på Berlins undergrunnsbane (U-Bahn), Berlins forstadsbaner (S-Bahn) og Berlins jernbane (Stadtbahn) møtes ved Bahnhof Zoo. På Hardenbergplatz ligger også Berlins største busstasjon.

Fra 1884 ble stasjonen også brukt for fjerntog. En underjordisk stasjon på linjen U2 ble åpnet i 1902. Bahnhof Zoo ble ombygget mellom 1934 og 1940.

Som følge av delingen av Berlin ble Bahnhof Zoo i 1952 den eneste fjerntogstasjonen i Vest-Berlin. At Bahnhof Zoo med sine kun to spor var Vest-Berlins viktigste jernbanestasjon var et av mange fenomener som særlig etter byggingen av Berlinmuren i 1961 viste byens unaturlige tilstand.

På 1970- og 1980-tallet var området bak stasjonen i Jebenstraße et samlingspunkt for Vest-Berlins narkotika- og prostitusjonsmiljø. Reportasjeboken Wir Kinder vom Bahnhof Zoo (norsk tittel: Å være ung er for jævlig) om ungjenta Christiane F. tematiserte hverdagen i narkomiljøet slik en av de involverte så det. Boken ble filmatisert i 1981, og filmen ble i Norge distribuert under tittelen Christiane F. – Å være ung er for jævlig. Boken førte til at myndighetene gjennom store politiaksjoner ryddet området og gjorde slutt på narkotikasalg og prostitusjon ved Bahnhof Zoo på slutten av 1980-tallet.

I 1991 inspirerte stasjonen det irske rockebandet U2 da de laget sangen Zoo Station. I sangen Bahnhof Zoo av det svenske bandet Randy blir dagens unges perspektivløshet og sosiale problemer skildret.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
R regionaltrafikk, S S-Bahn, U U-bahn
Forrige stasjon   Deutsche Bahn   Neste stasjon
Berlin bybane
Regionaltrafikk
RE 1
Magdeburg-Berlin-Frankfurt (Oder)
RE 2
Wismar-Berlin-Cottbus
Endestasjon RE 7
Dessau-Berlin
Zoologischer Garten-Schönefeld lufthavn-Wünsdorf-Waldstadt
endestasjon på grunn av ombygging
Berlins S-bane
S3
S5
S7
S9
Berlins undergrunnsbane
U2
U9