Rudolf Breitscheid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Rudolf Breitscheid på frimerke fra DDR

Rudolf Breitscheid (født 2. november 1874 i Köln, død 24. august 1944 i konsentrasjonsleiren Buchenwald) var en ledende politiker i det tyske sosialdemokratiske partiet SPD og delegat til riksdagen under Weimarrepubliken.

Breitscheid var sønn av en bokhandler i Köln. Han gikk på gymnas der og studerte siden økonomi ved universitet i München og Marburg. Han disputerte til doktorgrad i 1898. Frå 1898 til 1905 arbeidet han som redaktør og korrespondent for aviser med liberalt bakgrunn. Mellom 1903 og 1912 var han med i liberale politiske grupper, men sluttet seg dette året til SPD. I 1917 gikk han videre til det mer venstreorienterte USPD, som bestod av krigsmotstandere fra SPD.

Etter en oppsplittelse av USPD, var Breitscheid med i den gruppen som i 1922 gikk tilbake til SPD. Han var riksdagsmann, SPD-gruppens talsmann i utenrikssaker, og medlem i den tyske delegasjonen til Folkeforbundet.

Etter at Adolf Hitler og nazistene kom til makten i 1933, flyktet Breitscheid til Frankrike sammen med sin venn Rudolf Hilferding.[1] I 1941 ble Breitscheid og Hilferding arrestert i Marseille av Gestapo og internert i konsentrasjonsleiren Buchenwald.

Presise detaljer om Breitscheids siste år er vanskelig å få tak i. Omstendighetene rundt hans død er uavklart. Ifølge nazi-kilder døde Breitscheid og KPD-lederen Ernst Thälmann under et bombeangrep. Når det gjelder Thälmann er det vist at dette ikke er riktig, slik at det kan være like feil i Breitscheids tilfelle. Som Thälmann kan kan ha vært drept på ordre frå høyeste hold.

I dag Breitscheidplatz med Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche sentralt i Berlin oppkalt etter han og i Kaiserslautern, Potsdam, Cottbus, Leverkusen[2] og Dresden er det gater som bærer navnet hans.

Rudolf Breitscheid er begravet på Südwestkirchhof Stahnsdorf i Brandenburg.

ReferanserRediger

  1. ^ Wilfried Gottschalch, biogrfi i Neue Deutsche Biographie lest 8. februar 2015
  2. ^ http://www.leverkusen.com/strasse/index.php4?view=Breitscheid Rudolf-Breitscheid-Str.], Leverkusen.com.

Eksterne lenkerRediger

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Rudolf Breitscheid – bilder, video eller lyd