Bredtvet kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bredtvet kirke
OmrådeOslo kommune
Bydel Bjerke
BispedømmeOslo bispedømme
Byggeår1977
Arkitektur
ArkitektCarl Corwin
ByggematerialeLaminert tre kledd i tegl
TårnMed 12 klokker og mulighet for klokkespill
Kirkerommet
PrekestolUtført i sten
DøpefontUtført i sten
AlterAltertavle av Else Hagen
Plasser 600
Beliggenhet
Kart
Bredtvet kirke
59°56′49″N 10°51′34″Ø

Bredtvet kirke er en arbeidskirke fra 1977 beliggende på Bredtvet i bydel Bjerke i Oslo. Kirken ligger på høydedraget med Bredtvet videregående skole og Bredtveit kvinnefengsel på hver sin side.

Sognet Bredtvet menighet ble opprettet i 1966. Menigheten fikk sin sognekirke først i 1977. Byggverket ble tegnet av arkitekt Carl Corwin og er av laminert tre kledd med tegl, og har 600 plasser. Kirken er i september 2012 av Oslo Bispedømmeråd vedtatt solgt eller utleid samtidig som Bredtvet menighet nedlegges og slås sammen med Rødtvedt, Romsås og Grorud menigheter fra 1. januar 2013.

8. april 2013 ble det undertegnet en leieavtale hvor Den katolske kirke i Norge leier kirken av Den norske kirke. Som et resultat av dette ble St. Johannes Apostel og Evangelist Menighet i Oslo katolske bispedømme opprettet 1. mai samme år.

Bredtvet kirkes klokketårn

Klokketårnet[rediger | rediger kilde]

Klokketårnet står så tett på kirken at de ser ut til å være bygget sammen. Tårnet har vegger kledd i tegl mot nord og sør, mens det har åpne sider mot øst og vest. I tårner er det 12 klokker. Klokkestøperiet Olsen Nauen installerte kirkens klokkespill i 1977. Instrumentet består av 12 klokker som spilles ved hjelp av et elektrisk klaviatur. De to største klokkene benyttes også som kirkeklokker til ringing og kiming. Klokkespillet er jevnlig brukt, stort sett ved spill av salmer i forbindelse med høymessene søndager. Olsen Nauen monterte et tilsvarende klokkespill i Rødtvet kirke året etter.

Inventar[rediger | rediger kilde]

Kirkens altertavle fremstiller «Liv og død» og er laget av Else Hagen. Prekestolen og døpefonten er i sten. Orgelet er fra Grönlunds orgelbyggeri. I september 2013 ble stolene i kirken skiftet ut med nye kirkebenker med kneleskamler.[1]

Hans Nielsen Hauge[rediger | rediger kilde]

Obelisk med minneplate om Hans Nielsen Hauge ved Brevtvet kirke

Kirken er plassert på tomten til Hans Nielsen Hauges gård. I kirkeparken bak kirken er det satt opp en steinstøtte (obelisk) med en minneplate med Hans Nielsen Hauges ansikt.

Kulturminne[rediger | rediger kilde]

Bredtvet kirke er et kulturminne og har nummer 83945 i Riksantikvarens kulturminnebase.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NYE KIRKEBENKER, menighetens nettsider, besøkt 3. september 2013

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]