Ellingsrud kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ellingsrud kirke
Ellingsrud kirke i 2023.
OmrådeOslo kommune
BispedømmeOslo bispedømme
Byggeår1981
KirkegårdNei
Arkitektur
ArkitektArkitekt Erik Anker
TårnFrittstående, med 12 klokker
Kirkerommet
Plasser550
Beliggenhet
Kart
Ellingsrud kirke
59°56′13″N 10°54′59″Ø

Ellingsrud kirke er en arbeidskirkeEllingsrudåsen i bydel Alna i Oslo. Kirken er bygget i tre, og kledd med syrevasket tegl. Ellingsrud har vært eget sokn med egen sokneprest siden 2003.

Kirken ble innviet 14. juni 1981, med vigslingsgudstjeneste med Andreas Aarflot (biskop i Oslo fra 1978). Ellingsrud menighet var opprettet i 1972 i Østre Aker prosti, opprinnelig som en del av Høybråten sokn.

Kirkebygget[rediger | rediger kilde]

Ellingsrud kirke har 550 sitteplasser. Den har eget menighetsrom som kan leies av soknets befolkning. Kirken inneholder også eget menighetskontor. I kirkens kjeller ligger «Kulturkjelleren», utstilling og utsalg for lokale kunstnere og håndverkere.

Kirkens tårn er frittstående ved veien inn til kirken. Klokkestøperiet Olsen Nauen installerte kirkens klokkespill som består av 12 klokker. Dette kan spilles ved hjelp av et elektrisk klaviatur. De to største klokkene kan benyttes som kirkeklokker til ringing og kiming, der den største klokken veier 95 kg med tone kvint.

Kirkens altertavle er utført av billedkunstner Ingegjerd Pettersen-Hagh. Den består av tre deler: Hovedbildet i midten viser Jesus som den oppstande Herre som trer ut av graven og dødsriket for å være sammen med oss her og nå. På det andre sidebildet er malt Jesus som vasker føttene til apostelen Peter for å illustrere «diakonien som en stående utfordring», slik kunstneren selv uttrykte det i et intervju fra 1997. På det andre sidebildet ser vi kvinnene ved graven. Pettersen-Hagh har også utført glassmaleriet med den hvite duen, Den hellige ånd, samt bildet «Jesus i drabantbyen» som ble brukt i Kirkekjeller'n og som ble hengt opp i kirkestua i kirken.

Tilsvarende kirkebygg er oppført på Rødtvedt og Fossum i Oslo samt på Langhus i Akershus fylke.

Kirkens orgel ble installert i 1994. Det er bygget hos Ryde og Berg, og har 16 stemmer.

Prester og menighet[rediger | rediger kilde]

Oslo Indremisjon (Kirkens Bymisjon) ansatte i 1972 Eivind Willoch som drabantbyprest og den første presten i Ellingsrud menighetskrets som lå under Høybråten sokn. Menigheten holdt da til i Kirkekjeller'n i en innredet sokkeletasje i en boligblokk på Karihaugen, Henrik Sørensens vei 2.

Drabantbyprest, senere kapellan, Trond Tveit Selvik overtok etter Eivind Willoch i 1979. Ingeborg Midtømme var kapellan 1988-1992, Ingunn Rinde fra 1993-2000. Bodil Slørdal fra Råde i Østfold overtok som kapellan i 2000 og ble i 2003 den første soknepresten i Ellingsrud menighet. Sokneprest Klara Midlang (senere Vogl) har vært ansatt siden 2005, formelt tilsatt fra 15. mars 2007.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]