Nedstrandsfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nedstrandsfjorden
LandNorge
Kart
Nedstrandsfjorden
59°18′39″N 5°47′43″Ø

Nedstrandsfjorden er den østlige delen av Boknafjorden, og ligger mellom Tysvær og Finnøy kommune i Rogaland. Fjorden har innløp mellom Stong i Tysvær i vest og Kyrkjøy i Sjernarøyane i øst. Innløpet ligger like øst for innløpet til Hervikfjorden.[1]

Nedstrandsfjorden deler seg i flere grener videre innover. Vestre Ombofjorden går sørover mellom Sjernarøyane og Ombo, Jelsafjorden går østover, Sandsfjorden går nordøstover og Vindafjorden går nordover. Nedstrandsfjorden strekker seg om lag 17 kilometer østover til der Jelsafjorden, Sandsfjorden og Vindafjorden har sine innløp. Sandsfjorden går videre innover til Hylsfjorden og Saudafjorden, og helt inn til Sauda i bunnen av Saudafjorden er det 61 kilometer og til bunnen av Hylsfjorden 65 kilometer.

På nordsiden av fjorden stikker det flere dype viker inn fra fjorden. Muslandsviken går inn til grenden Lernaland og Hindaråvågen går inn til tettstedet Hindaråvåg. Rett øst for Hindarvåg ligger tettstedet Nedstrand, som har gitt navn til fjorden.

Fra Helgøy/Sjernarøyane i Finnøy kommune går det ferje over fjorden til Nedstrand.

Dumpingsfeltet i Nedstrandsfjorden[rediger | rediger kilde]

Nedstrandsfjorden er over 700 m dyp og har i perioder vært benyttet til dumping av utrangerte fartøy, ammunisjon og annet. Et utvalg av fartøyene som er senket her:

  • 18. juli 1978: «Birgo», lasteskip, sabotert av rederen i forsøk på forsikringssvindel

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nedstrandsfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk