Grindafjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Grindafjorden (også skrevet Grindefjorden)[1] er en del av fjordsystemet Hervikfjorden/Skjoldafjorden i Tysvær og Vindafjord kommuner i Rogaland. Fjordsystemet er en fjordarm av Boknafjorden og Grindafjorden er den innerste av disse tre fjordene. Den har en lengde på omtrent 10 kilometer, men fra innløpet til Hervikfjorden og til bunnen av Grindefjorden er avstanden omtrent 38 kilometer.

Fjorden har innløp vest for Nesøya i Skjoldafjorden ved Vestråklubben. Fjorden går først nesten rett sørover (Skjoldafjorden i øst går rett nordover). Om lag halvveis inn i fjorden, ved bygden Aukland, snur fjorden nordvestover og møter en rekke holmer og skjær. Her deler fjorden seg i to viker. Den nordlige viken heter Vågsbotn og ligger ved bygden Våg. Den andre viken blir regnet som selve Grindafjorden og går inn til bygden Grinde, der det ligger en stor campingplass. Grinde ligger like nord for tettstedet Aksdal.

Riksveg 515 går langs den sørlige delen av fjorden og krysser Skjoldafjorden lenger øst ved Skjoldastraumen. Langs vestsiden av fjorden går E39.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Grindafjorden». Faktaark. Kartverket. Besøkt 23. oktober 2016. 
  2. ^ Grindafjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk