Blue1

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Blue1
Blue1-rj85.jpg
IATA: KFICAO: BLF
KallesignalBLUEFINN (CityJet)
Grunnlagt1987
Avviklet drift2016
HovedflyplasserHelsingfors-Vanda lufthavn
Destinasjoner28
HovedkontorHelsingfors, Finland
NøkkelpersonerStefan Wentjärvi (sjef)
Blue1s hovedkontor
Et fly fra Blue1 på Tegel internasjonale lufthavn

Blue1 Oy var et finsk flyselskap som var 100% eid av CityJet. Blue1 drev, på vegne av CityJet, flyruter innenriks i Finland og til skandinaviske og europeiske destinasjoner. Blue1 var tidligere eid av SAS Group, og var også medlem av alliansen Star Alliance helt til Blue1 ble solgt til CityJet i oktober 2015.

Blue1 opererte også flygninger i Norge, med rute fra Oslo lufthavn, Gardermoen til Helsingfors-Vanda lufthavn.

Historie[rediger | rediger kilde]

Blue1 ble etablert i 1987 under navnet Air Botnia og var da et deleid datterselskap av SAS. Året etter, i 1988, startet selskapet sine flyvninger. Fra 1998 har SAS eid 100% av datterselskapet. I mars 1999 ble forretningsidéen endret og Blue1 la om fra å være et finsk innenriks flyselskap, til å bli et regionalt flyselskap med ruter til SAS-navene i Stockholm, København og Oslo. Selskapet ble IATA-medlem i 2000. I neste fase startet selskapet flyvninger mellom Helsingfors og større byer i Europa. Ruten til Brussel, som var den første av disse, startet i 2002. I oktober 2015 bestemte SAS seg for å selge Blue1, og flyselskapet ble da solgt til CityJet, som skulle fortsette å operere Blue1 i vanlig trafikk. I 2015 hadde ikke Blue1 noe flyvninger ettersom de hadde solgt sine Boeing 717-fly og ventet på fly i lang tid. De har også lagt ned sin egen hjemmeside for øyeblikket. Navnet Blue1 ble tatt i bruk fra 1. januar 2004. Selskapet var Finlands nest største flyselskap etter Finnair.

Flåte[rediger | rediger kilde]

Per 2016 har Blue1 ingen fly, ettersom selskapets Boeing 717-fly har blitt solgt og de har dermed ikke blitt erstattet med nye fly ennå.

Destinasjoner[rediger | rediger kilde]

Blue1 opererer flygninger innenriks i Finland, samt til enkelte destinasjoner på det europeiske kontinentet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]