Blue1

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Blue1
Blue1
IATA: KF – ICAO: BLF
CallsignBLUEFINN (CityJet)
Grunnlagt1987
HovedflyplasserHelsingfors-Vanda lufthavn
Antall fly0 (Deres solgte Boeing 717-fly har ennå ikke blitt erstattet)
Destinasjoner26
HovedkontorHelsingfors, Finland
NøkkelpersonerStefan Wentjärvi (sjef)
Blue1s hovedkontor
Et fly fra Blue1 på Tegel internasjonale lufthavn

Blue1 Oy er et finsk flyselskap som eies 100% av CityJet. Blue1 driver, på vegne av CityJet, flyruter innenriks i Finland og til skandinaviske og europeiske destinasjoner. Blue1 var tidligere eid av SAS Group, og var også medlem av alliansen Star Alliance helt til Blue1 ble solgt til CityJet i oktober 2015.

Blue1 opererer også flygninger i Norge, med rute fra Oslo lufthavn, Gardermoen til Helsingfors-Vanda lufthavn.

Historie[rediger | rediger kilde]

Blue1 ble etablert i 1987 under navnet Air Botnia og var da et deleid datterselskap av SAS. Året etter, i 1988, startet selskapet sine flyvninger. Fra 1998 har SAS eid 100% av datterselskapet. I mars 1999 ble forretningsidéen endret og Blue1 la om fra å være et finsk innenriks flyselskap, til å bli et regionalt flyselskap med ruter til SAS-navene i Stockholm, København og Oslo. Selskapet ble IATA-medlem i 2000. I neste fase startet selskapet flyvninger mellom Helsingfors og større byer i Europa. Ruten til Brussel, som var den første av disse, startet i 2002. I oktober 2015 bestemte SAS seg for å selge Blue1, og flyselskapet ble da solgt til CityJet, som skulle fortsette å operere Blue1 i vanlig trafikk. Blue1 har for øyeblikket ikke noe flyvninger ettersom de har solgt sine Boeing 717-fly og venter ennå på nye fly. De har også lagt ned sin egen hjemmeside for øyeblikket. Navnet Blue1 ble tatt i bruk fra 1. januar 2004. Selskapet er Finlands nest største flyselskap etter Finnair.

Flåte[rediger | rediger kilde]

Per 2016 har Blue1 ingen fly, ettersom selskapets Boeing 717-fly har blitt solgt og de har dermed ikke blitt erstattet med nye fly ennå.

Destinasjoner[rediger | rediger kilde]

Blue1 opererer flygninger innenriks i Finland, samt til enkelte destinasjoner på det europeiske kontinentet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]