Karleby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Karleby

Flagg

Våpen

Kart over

LandFinlands flagg Finland
LenVästra Finlands län
LandskapMellersta Österbotten
StatusKommune
Grunnlagt1620
Areal1 486 km²
Befolkning45 000
Bef.tetthet32,16 innb./km²
Høyde o.h.6 meter
Kart
Karleby
63°50′15″N 23°07′55″Ø

Karleby (finsk: Kokkola) er en by og kommune i landskapet Mellersta Österbotten i Finland. Kommunen har rundt 45 600 innbyggere og et areal på 1 486 km². Karleby grenser til kommunene Larsmo, Kronoby, Kaustby, Halso, Lestijärvi, Toholampi, Kannus og Kalajoki.

Karleby er en tospråklig kommune med finsk som majoritetsspråk (84 %) og svensk som minoritetsspråk. Byen er forøvrig den nordligste kommunen i Finland med en betydelig andel svensktalende.

Karleby ble grunnlagt i år 1620 av Gustav II Adolf. Byen er i dag et administrativt, kulturelt og økonomisk senter i Mellersta Österbotten.

Byen het på svensk Gamlakarleby frem til 1. januar 1977 da byen Gamlakarleby (fi. Kokkola) ble slått sammen med den omgivende landkommunen Karleby (fi. Kaarlela). På svensk har således den nye bykommunen navnet til den tidligere landkommunen, mens på finsk har bykommunen navnet til den tidligere byen. Den 1. januar 2009 ble kommunene Lochteå, Kelviå og Ullava slått sammen med Karleby.

Chydeniusparken i byen er oppkalt etter Anders Chydenius, som virket som prest, politiker, økonom og filosof i Gamlakarleby.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]