Blom (slekt fra Skien)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Blom (slekt))
Hopp til: navigasjon, søk
For Hurumsslekten, se Blom (slekt fra Hurum)
Blom
Opprinnelsessted Skien
Nåværende land Norge

Blom er en norsk slekt som stammer fra Jan Fredriksen (død 1624), Skien, hvis sønn sogneprest Fredrik Blom (død 1657), Lårdal, tok i bruk navnet.

Denne slekten er kalt for «Blom (fra Tønsberg)» i H. K. Steffens: Norske Slægter 1912, Kristiania 1911, side 45 ff. Da var imidlertid ennå ikke stamfaren Jan Fredriksen (d. 1624) kjent.

Noen kjente personer i slekten[rediger | rediger kilde]

Blant etterkommerne av familien finner man bl.a. Henrik Ibsen (gjennom mormoren Hedevig). Flere etterkommere av familien har Blom som mellomnavn, bl.a.

Slektsvåpen[rediger | rediger kilde]

Våpenskjoldet ble først tatt i bruk av familiemedlemmer i Skien tidlig på 1800-tallet.Våpenet har i grønt skjold en sølv skråbjelke med en springende naturfarget mynde. Som hjelmtegnhjelmen er det fem grønne påfuglfjær. Våpenet brukes også uten hjelm, men med hjelmtegnet på en vulst på øvre skjoldkant.

Våpenet er påvirket av våpen med en mynde for danske, tyske og engelske slekter med navn Blom og Blome, uten at noe slektsskap er kjent. Den danske adelsslekten Blome som opprinnelig er tysk, har en mynde i slektsvåpenet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]