Hopp til innhold

Blandfords rev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Blandfords rev
Nomenklatur
Vulpes cana
Blanford, 1877
Populærnavn
blandfords rev
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlassePattedyr
OrdenRovpattedyr
FamilieHundefamilien
SlektVulpes
Miljøvern
IUCNs rødliste:[1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

LC — Livskraftig

Økologi
Habitat: skrinne stepper og fjellterreng
Utbredelse:
Utbredt i Afghanistan, Pakistan og deler av Midtøsten

Blandfords rev (Vulpes cana) tilhører reveslekten og er et lite rovpattedyr som hører hjemme i hundefamilien. Den er også kjent som king fox, royal fox og hoary fox, men sistnevnte må ikke forveksles med arten hoaryrev (Pseudalopex vetulus).

Beskrivelse

[rediger | rediger kilde]

Blandfords rev er en liten rev med store ører og en lang busket hale. Pelsen er vekslende lys gråbrun i fargen. Over lendet og krysset har pelsen innslag av sølvgrått i tuppene. Halen er svært lang og har sorte hårtupper på oversiden og sort haletipp. Hodet er lite og er utstyrt med store ører, som avhjelper reven med å kvitte seg med overskuddsvarme. Snuten er spiss og relativt kort og har sorte tegninger langs sidene. Buksiden og den aller nederste delen av lemmene er krevhvit. Ulikt andre rever som lever i tilsvarende habitat, så har ikke blandfords rev behåring under potene. Den skiller seg også gjennom å har svært bøyde klør, nærmest som hos kattedyrene.

Blandfords rev veier omkring 0,8-3 kg (2,25 kg i snitt). Hode og kropp utgjør ca. 42 cm, mens halen gjerne måler omkring 30 cm. Skulderhøyden ligger på ca. 30 cm. Forskjell i størrelse mellom hanner og hunner er svært liten, trolig mindre enn 6%. I det alt vesentlige skyldes denne forskjellen trolig hannenes tendens til å være moderat lenger i kroppen enn tispene.

Utbredelse og habitat

[rediger | rediger kilde]

Blandfords rev var opprinnelig utbredt i Sørvest-Asia, men den har siden slutten av 1800-tallet spredt seg sørvestover. Den ble oppdaget i Israel i 1981 (Ilany[2], 1983) og i Egypt (Peters and Rödel[3], 1994) på begynnelsen av 1990-tallet. I dag er den utbredt i skrinne fjellstrøk i over hele Midtøsten (fragmenterte populasjoner), vest til Tyrkia og østover til Kasakhstan, Afghanistan og Pakistan.

Blandfords rev foretrekker skrinne fjellstrøk og stepper i høyder opp mot ca. 2 000 moh. Den er først og fremst å finne i bratte berglendte skråninger, klipper og gjel (kløfter). I Israel finner man den på de tørreste og varmeste plassene, helt ned til 100-350 m under havnivået.

Arten finnes i: Afghanistan, Egypt (Sinai), De forente arabiske emirater, Iran, Israel, Jemen, Jordan, Oman, Pakistan, Palestina, Saudi-Arabia og Turkmenistan.[1]

Atferd, reproduksjon og levetid

[rediger | rediger kilde]

Blandfords rev er monogam og nattaktiv. Den jakter alene. Territoriene overlapper trolig ikke andres. Paringstiden er normalt i desember-januar (januar-februar i Israel). Tispa går drektig i omkring 50-60 dager og føder gjerne et kull som består av 1-3 valper. Valpene er sorte når de blir født og veier omkring 30 gram. Valpene dier tispa i ca. 30-45 dager. Når de blir 3-4 måneder gamle begynner de å jakte alene. Da veier de omkring 700-900 gram. De regnes som kjønnsmodne da de blir 10-12 måneder gamle.

Det har aldri blitt observert at hannen bringer mat til verken tispa og valpene, så trolig er de 100% avhengige av morsmelken til de begynner å jakte sammen med foreldrene. Hanner som deltar i stellet av valpene er imidlertid observert.

Forventet levetid er 4-5 år, og trolig aldri mer enn 10 år i vill tilstand.

Blandfords rev er altetende. Kosten består av insekter, små pattedyr og frukt. Denne reven rapporteres å være mer fruktetende enn andre rever. Den er observert mens den spiser av fruktavlinger, og det kan virke som om den foretrekker meloner, druer og russisk gressløk.

Blandfords rev står på IUCNs rødliste som en livskraftig art (LC)[4]. Den står dessuten oppført på CITES Appendix II.[5]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b Hoffmann, M. & Sillero-Zubiri, C. 2015. Vulpes cana. The IUCN Red List of Threatened Species 2015: e.T23050A48075169. Vulpes cana. Besøkt 31. januar 2018.
  2. ^ Ilany, G. 1983. «Blanford's fox, Vulpes cana, Blanford 1877, a new species to Israel». Israel Journal of Zoology 32:150.
  3. ^ Peters, G. and Rödel, R. 1994. «Blanford's fox in Africa». Bonner Zoologische Beitrage 45:99-111.
  4. ^ Hoffmann, M. & Sillero-Zubiri, C. (22. juli 2015). «Vulpes cana.». The IUCN Red List of Threatened Species. 
  5. ^ IUCN. «Appendices I, II and III». Besøkt 1. februar 2014. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata