Blå gurami

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Blå gurami
Blå gurami
Vitenskapelig(e)
navn
:
Trichopodus trichopterus[1]
Pallas, 1770
[Trichogaster trichopterus]
Norsk(e) navn: blå gurami,
gullgurami,
marmorgurami,
blåmarmorgurami[2]
Hører til: Trichopodus,
guramier,
labyrintfisker
Habitat: ferskvann
Utbredelse: sørøst i Asia

Blå gurami er en art av guramier i slekten Trichopodus. Det er en populær akvariefisk,[1] og det finnes flere fargevarianter i handelen, blant annet gullgurami, marmorgurami, blåmarmorgurami[2] og opalgurami.

Den blir opptil 15 cm lang, men 10 cm er en vanligere størrelse. Den finnes naturlig i Mekong i Kambodsja, Laos, Thailand og Vietnam, og i Yunnan i Sørøst-Asia. Den eter zooplankton, krepsdyr og insektlarver.[1]

Blå gurami lever i myrer sumper, kanaler og våtmark i lavlandet. I flomtiden vandrer den til oversvømte områder. Når flomtiden nærmer seg slutten, drar den tilbake til permanente vann.[1] Hannen bygger skumrede til eggene, og forsvarer dem iherdig.

Java har blå gurami en viss betydning for fiskerinæringen, hvor den saltes og tørkes.[1]

Akvaristikk[rediger | rediger kilde]

Blå gurami ble først importert til Europa i 1896, da den kom til Nederland og Tyskland.[3] Blå gurami er ikke kresen i matveien, men trenger både algebasert og kjøttrikt fôr. Den trives i godt beplantede akvarier.[2]

Blå gurami kan holdes med et utvalg andre arter som ikke er for ulike i størrelse og temperament. Hanner kan bli territorielle overfor hverandre,[4] mens de blir spakere når de er sammen med andre, mer aggressive fisk.

Oppdrett[rediger | rediger kilde]

Man kan skjelne kjønnene ved å se på ryggfinnen. Hos hannen er den lang og spiss, mens hunnens er kortere og avrundet. Hunnen er i tillegg rundere i buken.

Når paret er klar til å leke, bygger hannen et skumrede og begynner å kurtisere hunnen ved å svømme fram og tilbake, spille med finnene og løfte halen. Når man ser denne adferden, bør vannivået senkes til rundt 20 cm.

Etter leken bør hunnen flyttes til et annet akvarium, da hannen kan bli aggressiv mot henne. Hannen vil passe på eggene til de klekker. Etter klekking bør man skifte vann ofte, spesielt i løpet av den tredje uken mens labyrint-organet utvikles.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]