Skumrede

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skumredet til en dverggurami (Colisa lalia) sett ovenfra
Oppdrettsvariant av siamesisk kampfisk (Betta splendens) med skumrede, sett fra siden

Skumrede er et rede av bobler som enkelte fisker bygger for å beskytte eggene og yngelen sin.

Flere arter av labyrintfisker er skumredebyggere, samt asiatiske bladfisker, noen pansermaller og elektrisk ål. I tillegg finnes det solabborer og ciklider som bygger skumrede.

Eksempler på skumredebyggende labyrintfisker, er Betta brownorum, blå gurami (Trichogaster trichopterus), dverggurami (Colisa lalia), kjempegurami (Osphronemus goramy), leppegurami (Trichogaster labiosus), paradisfisk (Macropodus opercularis), perlegurami (Trichogaster leeri) og siamesisk kampfisk (Betta splendens). Skumredet blir som oftest laget av hannen, som blåser små bobler av et spesielt slim han har i munnen. Etter alt fra noen timer til noen dager er hunnen klar, og de setter i gang med å leke. Etter hvert som eggene slippes, tar foreldrene dem i munnen og plasserer dem i skumredet. Etter akten er det typisk at hannen passer på yngelen i dette redet, og skremmer bort alt som kommer i nærheten (også hunnen). Han spiser opp syke egg og passer på at eggene ikke faller ut.

Etter noen dager er yngelen frittsvømmende, og i naturen sprer de seg ut fra redet. Hannen har ikke lenger noe der å gjøre, og er troende til å ete den yngelen han måtte komme over. I et akvarium er dette selvsagt et større problem for yngelen enn det er i naturen.

Redet bryter sammen og forsvinner av seg selv i løpet av kort tid når hannen ikke lenger vedlikeholder det.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]