Bjørn Stray Tingulstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bjørn Stray Tingulstad
Bjorn Stray Tingulstad.JPG
Foto fra Våre falne
Født8. feb. 1914Rediger på Wikidata
Død5. nov. 1942Rediger på Wikidata (28 år)
AtlanterhavetRediger på Wikidata
Beskjeftigelse FlygerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser KrigskorsetRediger på Wikidata
TroskapNorge
VåpenartMarinens flygevåpen, Luftforsvaret
Militær gradLøytnant
Deltok iAndre verdenskrig
Tingulstad, nummer 3 fra venstre, med resten av mannskapet på Catalina-flyet Vingtor etter et tokt til Norge 2. mai 1942. Med et par unntak var dette det samme mannskapet som mottok Krigskorset for et tokt til Norge senere samme måned.

Bjørn Stray Tingulstad (født 8. februar 1914 i Oslo, død 5. november 1942) var en norsk flyger og offiser (løytnant), som omkom under andre verdenskrig. Tingulstad er hedra med Krigskorset med sverd.

Tingulstad hadde Sjøkrigsskolen og flyutdannelse. Ved krigsutbruddet var han som flyger i Marinens flygevåpen på nøytralitetsvakt. Under felttoget i Norge i 1940 deltok han i kampene. Den 9. april var han stasjonert på Karljohansvern i Horten. Han tok av derifra og fløy til Vestlandet. Etter kampene der var over fløy han videre til Nord-Norge.[1]
I 1941 dro han til Storbritannia, der han tjenestegjorde ved ulike flyavdelinger, sist 330 (Norwegian) Squadron, som eskorterte konvoier over Atlanterhavet.

I etterkant av Telavåg-tragedien i april 1942 var flere av radiosenderne på Vestlandet, og gruppene som opererte dem, i en farefull situasjon. Tingulstad deltok i en redningsekspedisjon med Catalina-flyet «Vingtor», for å evakuere tre menn, ei kvinne og et barn, som var i fare på grunn av operasjonen av en hemmelig radiosender.[2] Toktet gikk til Staveneset i Sunnfjord for å hente ut agentene Ole Hoff Snefjellå og Eivind Viken.[3] Operasjonen var leda av kaptein Finn Lambrechts. Hele besetning på ni mann, åtte nordmenn og den britiske løytnant John M. Turner, som deltok som kjentmann, ble i statsråd 19. juni 1942 hedra med Krigskorset.[4] Dette var de første tildelingene av Krigskorset til norske militære. Tingulstad og de øvrige norske medlemmer av besetningen fikk sine utmerkelser overrakt av kong Haakon i London 3. juni 1942.[5]

5. november 1942 var han med et Catalina-fly ute på søk etter tre livbåter fra en torpedert konvoi. Flyet vendte ikke tilbake fra toktet.

Broren Gunnar Tingulstad falt under den allierte invasjonen i Italia i november 1944.

Utmerkelser
Krigskorset med sverd stripe.svg
Krigskorset med sverd

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Steen, Erik Anker (1954). Norges sjøkrig 1940-1945. Oslo: Gyldendal. s. 139. 
  2. ^ Usynlige soldater, Oslo: Aschehoug, 1990, s. 134–136.
  3. ^ Dag Christensen: Hemmelig agent i Norge, Oslo: Hjemmets bokforlag, 1987, s. 79–80.
  4. ^ Erik Gjems-Onstad (red.): Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren, Oslo: Grøndahl Dreyer, 1995, s. 54.
  5. ^ Asbjørn Barlaup: «På vingene for Norge», Verdens Gang, 8. februar 1947, s. 11.

Kilder[rediger | rediger kilde]