Hopp til innhold

Billy Lynns hjemkomst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Billy Lynns hjemkomst
orig. Billy Lynn's Long Halftime Walk
Generell informasjon
SjangerDrama
Komedie
Krig
Utgivelsesår2016
Prod.landUSA
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiAng Lee
ProdusentSimon Cornwell
Stephen Cornwell
Ang Lee
Marc Platt
Tom Rothman
Rhodri Thomas
ManusforfatterSimon Beaufoy
Jean-Christophe Castelli
Basert påBilly Lynn's Long Halftime Walk av Ben Fountain
SjeffotografJohn Toll
KlippTim Squyres
Foran kamera
MedvirkendeJoe Alwyn
Garrett Hedlund
Kristen Stewart
Steve Martin
Vin Diesel
Chris Tucker
Annen informasjon
Filmformat1,85:1
Prod.selskapTriStar Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Billy Lynns hjemkomst (originaltittel: Billy Lynn's Long Halftime Walk) er en amerikansk dramakomedie fra 2016. Filmen er regissert av Ang Lee, skrevet av Simon Beaufoy og Jean-Christophe Castelli, og har Joe Alwyn, Garrett Hedlund, Kristen Stewart, Steve Martin, Vin Diesel og Chris Tucker i hovedrollene.

Filmen er basert på romanen med samme navn fra 2012 av Ben Fountain. Den forventes å ha kino-premiere høsten 2016.

Sammendrag

[rediger | rediger kilde]

Billy Lynn, en 19 år gammel soldat fra Texas, blir filmet med videokamera i det han drar den sårede sersjant Virgil "Shroom" Breem til sikkerhet under et intens skuddveksling i Irak den 23. oktober 2004. Denne handlingen gjør at Lynn mottar en Silver Star. Han og hans enhet får kjendis-status etter denne hendelsen, og får kallenavnet "Bravo Squad" av media. De reiser tilbake til USA for å delta ved Shrooms begravelse. Deretter blir de sendt på turné for å reklamere for krigen, som kulminerer med deres deltakelse ved en kamp hos Dallas Cowboys den 25. november 2004. Nå under ledelse av sersjant David Dime (spilt av Garrett Hedlund) kjører medlemmene av "Bravo Squad" i en limousin til stadium sammen med Dallas Cowboy sin representant Josh og film-produsent Albert Brown, som planlegger å produsere en film om troppen.

Ett par Flashback avslører at Billy ble med i militæret, etter å ha ødelagt bilen til søsteren Kathryns kjæreste. Denne kjæresten forlot Kathryn etter at hun havnet i en bil-ulykke som krevde flere kompliserte operasjoner. Ved stadium blir gruppen møtt av fans som uttrykker takknemlighet for deres handlinger og som blindt støtter Irak-krigen. Under en pressekonferanse oppdager Billy en søt cheerleader, Faison, som smiler til ham. De begynner snart å flørte. Billy forteller henne at det føles merkelig å bli hedret for den verste dagen i livet hans. Kampen begynner, og Billy husker sin tid i Irak hvor Shroom hjelper ham. Det avsløres at når kampen er over, skal Bravo Squad sendes tilbake til Irak. Billy får en telefon fra en psykiater som Kathryn hadde snakket med, om en plan for å få Billy ut av militæret slik at han slipper å returnere til Irak. Dermed sparer de ham for ytterligere lidelser. I løpet av en pause fører den høye musikken med Destiny's Child og fyrverkeri til at et allerede ustabilt troppsmedlem, Crack, og han reagerer med å bruke vold mot en sikkerhetsvakt.

Billy opplever et flashback til skuddvekslingen i Irak som gjorde dem berømte. Troppen ble kalt inn for å redde soldater som ble overveldet av en gruppe opprørere. Shroom blir skutt, og Billy skynder seg for å redde ham samtidig som han skyter mot de nærliggende opprørerne. Billy drar Shroom ned i en grøft for å unngå kule-regnet. Men en opprører angriper Billy, som dreper opprøreren i selvforsvar. Men Billy blir traumatisert av hendelsen, og Shroom ender opp med å dø av alle skadene. Billy og Dime møter eieren av Dallas Cowboys, Norm Oglesby, som vurderer å investere i Alberts film om hendelsen i Irak. I stedet for 100 000 dollar som Albert håpet å få, tilbyr Oglesby dem bare 5 500 dollar. Dime avviser Oglesbys tilbud. Oglesby forteller Billy at troppens historie ikke lenger er deres, men at den tilhører hele det amerikanske folket. Albert lover Billy at han vil skal finne investorer på en eller annen måte, og at historien deres fortjener å bli fortalt.

I det troppen skal reise fra stadium, har Billy en kort samtale med Faison. De deler et kyss før han skal reise. Deretter blir troppen angrepet av sikkerhetsvaktene fra stadium, noen som utløser Billys PTSD, og fyller tankene hans med surrealistisk bilde av krig og død. Kathryn kommer for å hente Billy, og hun ønsker å få ham ut fra militæret av medisinske årsaker. Men Billy gjør det klart at han ønsker å bli værende hos troppen sin. Kathryn blir opprørt, men de deler en tårevåt klem før de reiser hver deres vei. Billy går tilbake til troppens limousin, men han hallusinerer og ser en militær humvee. Han setter seg inn i bilen, ser en hallusinasjon av Shroom og de har en kort filosofisk samtale. Billy forteller Shroom "Jeg elsker deg" før han deretter vender tilbake til virkeligheten hos de andre Bravo Squad-medlemmene i limousinen, og hvert medlem svarer ham med "Jeg elsker deg"

Rolleliste

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]