Limousin (bil)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Limousin (limo) er en stor luksuriøs bil, ofte benyttet av eiere/brukere som har privatsjåfør. Betegnelsen har sin opprinnelse i regionen Limousin i Frankrike hvor gjetere brukte en hette som minnet om formen på den taket eller kalesjen over passasjerkupéen som var karakteristisk for de tidlige limousinene – hvor førerplassen ikke var overbygd.

Dagens limousiner er ikke i samme grad spesialbygd, men gjerne tilpassede standardmodeller. Tilpasningene er gjerne minimum skillevegg mellom førerplass og passasjerkupé og ofte også forlenget (også kalt «strukket») karosseri. Skilleveggen er ofte laget i lydtett glass. Limousiner kan også være forsterket med panser og skuddsikre dekk. I tillegg til at passasjerkupéen byr på langt bedre plassforhold og seter enn biler flest, kan den ha installert utstyr som TV, radio, barskap, telefon, setemassasje – osv. i det uendelige – alt etter eierens ønsker, behov og lommebok.

Merker og modeller[rediger | rediger kilde]

Hummer H2 ombygd til limousin. (Bilde fra Færøyene). Bilen er 10,5 m lang og har 6,0 l V8 motor på 300 hk

Det er i første rekke store modeller av luksusmerker som konverteres til limousiner. Enkelte bruker bokstaven «L» (lang) som suffiks for å markere at en modell er forlenget.

Blant merker som er i bruk i den vestlige verden kan nevnes: Audi, Bentley, BMW, Cadillac, Chrysler, Ford, Holden, Hummer, Infiniti, Jaguar, Lexus, Lincoln, Mercedes-Benz og Rolls-Royce. Fra Øst-Europa er GAZ, ZIM og ZIL kjent. I USA er Lincoln Town Car, Cadillac DTS, Hummer H2, og Lincoln Navigator de mest populære kandidatene for ombygging. Også VW Boble er bygd om til limousin med 10 passasjerplasser i USA. I Norge er en Ford Anglia bygd om til limousin og brukt i en reklamefilm for Lotto.

Brukere[rediger | rediger kilde]

Mange «viktige» personer (kongelige, politikere, presidenter, næringslivsledere mm.) eller kjente personer (sangere, skuespillere, mm.) velger en limousin til transport, kanskje fordi det inngir respekt eller utstråler makt – i tillegg til at det kan være verdifullt, avslappende og effektivt å slippe å kjøre selv.

Limousiner er i utstrakt bruk i forbindelse med næringsvirksomhet, politisk virksomhet og av kongelige. Oppdragene kan være i forbindelse med møter og representasjon, til og fra flyplasser, begravelser, bryllup, selskap og festligheter. Også «vanlige» mennesker velger å leie sjåfør og limousin i forbindelse med spesielle anledninger som utdrikningslag, bryllup, jublileer, ferier og andre festligheter hvor pengene sitter løst og en følelse av luksus og eksklusivitet prioriteres.

Se også[rediger | rediger kilde]