Bernard Francis Law

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bernard Francis Law
Født 4. november 1931 (86 år)
Torreón
Utdannet ved Harvard University
Yrke Teolog, katolsk prest
Nasjonalitet USA
Livssyn Den romersk-katolske kirke

Coat of arms of Bernard Francis Law.svg

Bernard Francis Law (født 4. november 1931 i Torreón, Mexico) er en av Den katolske kirkes kardinaler. Han var erkebiskop av Boston 19842002, og måtte gå av fra denne stillingen etter at det kom frem at han ikke hadde tatt affære mot pedofile prester.

Han er sønn av en oberst i det amerikanske flyvåpenet. Etter å ha tatt utdannelse ned Harvard University i Cambridge, Massachussetts følte han et prestekall. Han begynte da på et presteseminar i Los Angeles, California. I 1955 flyttet han over til det pavelige kollegiet Josephinum i Worthington, Ohio.

Etter prestevielsen i 1961 virket han i bispedømmet Natchez-Jackson. I 1968 fikk han tittelen monsignore. Pave Paul VI utnevnte ham til biskop av Springfield-Cape Girardeau i 1973.

I 1984 ble han utnevnt til erkebiskop av Boston av pave Johannes Paul II, og i 1985 ble han kreert kardinal av samme pave. Han ble medlem av:

Etter å ha vært regnet som USAs fremste katolske leder i en årrekke, ble han innblandet i den store pedofiliskandalen som rammet landet i 2002. Avisen «The The Boston Globe» nøstet opp historien omkring presten John Geoghan, som ble dømt for å ha misbrukt en rekke barn over en periode på over 30 år. Det kom frem at Law allerede i 1980-årene kjente til hans pedofile legning og troverdige anklager om overgrep. Kardinalens reaksjon på dette var å flytte presten fra den ene menigheten til den andre, uten å advare noen, sørge for psykiatrisk behandling eller straffe ham på noen måte.

Etter en periode med stor press mot Law beklaget han sin handlemåte, men avviste kravet om at han måtte gå av. Mot erkebispedømmet Boston forelå det på et tidspunkt rundt 450 sivile klagemål fra mennesker som hevder at de i sin ungdom har blitt seksuelt misbrukt av katolske prester.

Et særlig graverende kasus var en senere avsatt prest Paul Shanley, som kun var blitt forflyttet gang på gang innen Boston til tross for sterke indikasjoner på at noe var galt, og til tross for at han i 1979 hadde vært med på å stifte og senere støtte opp om "NAMBLA", the North American Man-Boy Love Association. I 2002 sendte kardinal Bernard Law en skriftlig unnskyldning til biskop Gerald Barnes av San Bernardino i California, for at han i 1990 hadde anbefalt Shanley til tjeneste der. Den gangen ble gransket for flere sannsynlige voldtekter av en ung gutt. Han hadde ikke visst om beskyldningene mot Shanley, ellers ville han aldri ha anbefalt ham, skrev han i brevet. Fra dokumentene går det imidlertid frem at beskyldningene mot Shanley gikk tilbake til 1960-tallet.

Intet tyder på at Shanley hadde forgrepet seg den korte tiden han var i det nye bispedømmet, men der var man så rasende da de ble klar over hva slags mann de var blitt anbefalt at man gikk offentlig ut og sa at eventuelle søksmål fra mulige ofre ville i ettertid utløse erstatningskrav fra San Bernardino til Boston.

Etter et møte med pave Johannes Paul II sent 2002 leverte han inn sin avskjedssøknad, som raskt ble innvilget.

Bernard Francis Law trakk seg først tilbake til et nonnekloster i nærheten av Washington D.C. Etter noe tid ble han imidlertid kalt til Roma, og gitt stillingen som erkeprest i basilikaen Santa Maria Maggiore. Dette forårsaket sterke protester, og det er ofte hevdet at han har like mye makt som tidligere. Dette medfører ikke riktighet, da stillingen som erkeprest er rent seremoniell, og hans innflytelse i den romerske kurie anses som meget sterkt svekket etter skandalen.

Kardinal Law var under 80 år gammel da pave Johannes Paul II døde, og er derfor stemmeberettiget ved konklavet 2005. Han var utenfor USA aldri seriøst regnet som papabile skjønt han var en av de mest fremstående amerikanske kardinaler, og etter skandalene sees han som en av de kardinalene som har minst mulighet til å bli valgt som nye pave.

Etter pavens død fikk Law, i egenskap av sin stilling som erkeprest i Maria Maggiore, i oppgave å feire en av de ni offisielle messene i sørgetiden for Johannes Paul II. Dette ble kritisert av noen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]Forgjenger:
 Humberto Sousa Medeiros 
Erkebiskop av Boston
Etterfølger:
 Seán Patrick O'Malley