Hopp til innhold

Boston erkebispedømme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Boston erkebispedømme
Archdiocese of Boston (engelsk)
Archidioecesis Bostoniensis (latin)
Kirkeromersk-katolsk
Land:USAs flagg USA
KirkeprovinsBoston
Suffragan-
bispedømmer
:
Burlington
Fall River
Manchester
Portland
Springfield
Worcester
Erkebiskop:Seán Patrick O'Malley O.F.M. Cap.
BispeseteBoston, Massachusetts
KatedralDet hellige kors
Sogn303
Areal6386 km²
Innbyggere3 975 000,
derav 46 % katolikker
Opprettet1808
Utskilt fraBaltimore
Offisielt nettsted
Statistikk
Beliggenhet på kart
Kirkeprovinsen Boston, med erkebispedømmet i rosa
Kirkeprovinsen Boston, med erkebispedømmet i rosa
Kirkeprovinsen Boston, med erkebispedømmet i rosa

Boston erkebispedømme er et erkebispedømme i Den katolske kirke i USA med sete i Boston, Massachusetts.

Det ble utskilt som et eget bispedømme fra Baltimore erkebispedømme i 1808, og ble erkebispedømme i 1875. I mellomtiden hadde flere andre bispedømmer blitt utskilt fra Boston.

Erkebispedømmet ble hardt rammet av den store pedofiliskandalen som rammet landet i 2002. Avisen «The The Boston Globe» nøstet opp historien omkring presten John J. Geoghan, som ble dømt for å ha misbrukt en rekke barn over en periode på over 30 år. Det kom frem at daværende erkebiskop, kardinal Law, allerede i 1980-årene kjente til hans pedofile legning og troverdige anklager om overgrep. Kardinalens reaksjon på dette var å flytte presten fra den ene menigheten til den andre, uten å advare noen, sørge for psykiatrisk behandling eller straffe ham på noen måte.

Etter en periode med stor press mot Law beklaget han sin handlemåte, men avviste kravet om at han måtte gå av. Mot erkebispedømmet Boston forelå det på et tidspunkt rundt 450 sivile klagemål fra mennesker som hevder at de i sin ungdom har blitt seksuelt misbrukt av katolske prester. Et særlig graverende kasus var en senere avsatt prest Paul Shanley, som kun var blitt forflyttet gang på gang innen Boston til tross for sterke indikasjoner på at noe var galt, og til tross for at han i 1979 hadde vært med på å stifte og senere støtte opp om "NAMBLA", the North American Man-Boy Love Association. I 2002 sendte kardinal Law en skriftlig unnskyldning til biskop Gerald Barnes av San Bernardino i California, for at han i 1990 hadde anbefalt Shanley til tjeneste der. Den gangen ble gransket for flere sannsynlige voldtekter av en ung gutt. Han hadde ikke visst om beskyldningene mot Shanley, ellers ville han aldri ha anbefalt ham, skrev han i brevet. Fra dokumentene går det imidlertid frem at beskyldningene mot Shanley gikk tilbake til 1960-tallet.

Erkebiskoper

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]