John Carroll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
John Carroll
John Carroll Gilbert Stuart.jpg
Født8. januar 1735
Maryland
Død3. desember 1815 (80 år)
Baltimore
Beskjeftigelse Katolsk prest
Nasjonalitet USA
Livssyn Den romersk-katolske kirke
Medlem av American Antiquarian Society

John Carroll (født 8. januar 1735 i Upper Marlboro, Maryland, død 3. desember 1815 i Baltimore, Maryland) var den første katolske biskop i USA.

Carroll trådte inn hos jesuittene i 1753, og ble ordinert til prest i 1761. I 1776 var han aktiv i den amerikanske revolusjon, og ble sendt sammen med sin fetter Charles Carroll, Samuel Chase og Benjamin Franklin for å forsøke å få fransk-canadierne i Quebec til å slutte seg til revolusjonen. De lyktes ikke i dette, men Carroll fikk gode kontakter i den nye republikkens regjering.

I 1784 ble han utnevnt til superior for misjonene i USA, og etablerte dermed et kirkelig hierarki i landet. Den katolske kirke i USA kunne dermed bli uavhengig av den apostoliske vikar i London, som de inntil da hadde vært underlagt.

6. november 1789 ble han utnevnt til biskop av Baltimore av pave Pius VI, og han ble dermed den første katolske biskop i USA. I 1808 ble han også den første katolske erkebiskop i landet, da Baltimore ble elevert til erkebispedømme.

Carroll grunnla Georgetown University, et katolsk universitet drevet av jesuitter i Georgetown, Washington, D.C.. Dette er det første katolske universitetet i USA. Den formelle grunneleggelsesdagen er 23. januar 1789, men byggearbeidene startet allerede året før; i 1791 ble den første studenten skrevet inn, og i 1792 begynte undervisningen. 23. januar 1789 er datoen da jesuittene fikk skjøtet på eiendommen universitetet ligger på. I dag (2004) er det en av 28 utdanningsinstitusjoner som er medlem av Association of Jesuit Colleges and Universities.

John Carroll University er oppkalt etter ham.


Forgjenger:
 Eneste biskop 
Biskop av Baltimore
Etterfølger:
 Eneste biskop 
Forgjenger:
 Første erkebiskop 
Erkebiskop av Baltimore
Etterfølger:
 Leonard Neale