Hopp til innhold

Berger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Berger
Berger kirke
LandNorges flagg Norge
FylkeBuskerud
KommuneDrammen: 1 105
Holmestrand: 4
Postnummer3075 Berger
Areal0,87 km²
Befolkning1 109[a] (2023)
Bef.tetthet1 274,7 innb./km²
Kart
Berger
59°32′58″N 10°23′10″Ø

Båtliv ved Berger

Berger er et tettsted i Drammen kommune i Buskerud som strekker seg delvis inn i nabokommunen Holmestrand i Vestfold. Tettstedet har 1 109[1] innbyggere per 1. januar 2023, og ligger på vestsiden av Drammensfjorden omtrent åtte kilometer sør for Svelvik sentrum og 14 kilometer fra Sande sentrum. Berger kirke ligger her.

Tettstedet Berger vokste fram fra en gård med husmannsplasser til et industristed rundt Berger og Fossekleven fabrikker. I 1880 ble en tekstilfabrikk etablert på gården Bergers grunn.

Berger fremstår i dag som et av Norges best bevarte industristeder og er godt lesbart industrimiljø hvor kun en arbeiderbolig har måttet vike for ny veitrasé. Arbeiderboliger, funksjonærboliger, skole, kirke, forsamlingslokale, damanlegg, kulturlandskap m.m. bevares gjennom fortsatt bruk. Berger er et flott tur og rekreasjonsområde både sommer og vinter der det ligger mellom Bergerbukta med sandstrand og åsene bak mot Blindevann som har eget skianlegg.

I Berger museum kan man se litt av industriaktiviteten som har foregått på Berger, med en av Europas mest komplette samlinger innen tekstilindustri. Det drives i samdrift med Fossekleiva kultursenter som er åpent hele året. Der er det egen kafe, jevnlige kunstutstillinger og workshops for stor og liten. De arrangerer og årlig FiF. Som er en internasjonal figurteaterfestival. http://www.figurifossekleiva.no/.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå. 12. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]