Berger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Berger
Berger kirke.jpg
Berger kirke
LandNorge Norge
FylkeViken
KommuneDrammen: 1 106
Holmestrand: 4
Postnummer3075 Berger
Areal0,87 km²
Befolkning1 110[a] (2022)
Bef.tetthet1 275,9 innb./km²
Kart
Berger
59°32′58″N 10°23′10″Ø

Båtliv ved Berger

Berger er et tettsted i Drammen kommune i Viken som strekker seg delvis inn i nabokommunen Holmestrand i Vestfold og Telemark. Tettstedet har 1 110[1] innbyggere per 1. januar 2022, og ligger på vestsiden av Drammensfjorden omtrent åtte kilometer sør for Svelvik sentrum og 14 kilometer fra Sande sentrum. Berger kirke ligger her.

Tettstedet Berger vokste fram fra en gård med husmannsplasser til et industristed rundt Berger og Fossekleven fabrikker. I 1880 ble en tekstilfabrikk etablert på gården Bergers grunn.

Berger fremstår i dag som et av Norges best bevarte industristeder og er godt lesbart industrimiljø hvor kun en arbeiderbolig har måttet vike for ny veitrasé. Arbeiderboliger, funksjonærboliger, skole, kirke, forsamlingslokale, damanlegg, kulturlandskap m.m. bevares gjennom fortsatt bruk. Berger er et flott tur og rekreasjonsområde både sommer og vinter der det ligger mellom Bergerbukta med sandstrand og åsene bak mot Blindevann som har eget skianlegg.

I Berger museum kan man se litt av industriaktiviteten som har foregått på Berger, med en av Europas mest komplette samlinger innen tekstilindustri. Det drives i samdrift med Fossekleiva kultursenter som er åpent hele året. Der er det egen kafe, jevnlige kunstutstillinger og workshops for stor og liten. De arrangerer og årlig FiF. Som er en internasjonal figurteaterfestival. http://www.figurifossekleiva.no/.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 14. desember 2022. Besøkt 21. desember 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Viken våpen.svgDenne Vikenrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.