Belo Horizonte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Belo Horizonte
(BH eller Cidade Jardim (Hagebyen))
Belo Horizonte, Brasil horizon view.jpg

Flagg

Våpen

Kart over Belo Horizonte
Beliggenheten i delstaten Minas Gerais

LandBrasil Brasil
DelstatMinas Gerais
Innbyggernavnbelo-horizontino
Grunnlagt12. desember 1897
TidssoneUTC−3
Postnummer30000-000
Retningsnummer31
Areal330,9 km²
Befolkning2 513 451 (2016)
Bef.tetthet7 595,8 innb./km²
Høyde o.h.858 meter
KlimaTropisk Cwa
Map
Belo Horizonte
19°55′41″S 43°56′31″V

Belo Horizonte (av portugisisk Vakker Horisont) er hovedstad og kommune i delstaten Minas Gerais i sørøstregionen av Brasil.[1]

Belo Horizonte er den trettende største byen i Brasil.[trenger referanse] Storbyen har om lag 2,35 millioner innbyggere (2004) og er hovedstaden i delstaten Minas Gerais. Belo Horizonte var den første byen i Brasil som ble planmessig bygget opp fra nær ingenting i moderne tid. Den ble grunnlagt i 1890 for å erstatte Ouro Preto som delstatshovedstad.

Byen ligger ca. 850 m. over havet og har et behagelig klima. På begynnelsen av det 20. århundre fikk byen tilnavnet Hagebyen på grunn av sine tallrike plasser, parker og trær. I gamle dager pleide legene i hele landet å anbefale Belo Horizonte til tuberkuløse som måtte unngå ekstreme temperaturforandringer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hovedstaden ble grunnlagt den 12. desember 1897. Belo Horizonte var Brasils første planlagt by og ble bygd for å bli Minas Gerais' nye hovedstad siden den gamle hovedstaden, Ouro Preto (Svart Gull), hadde blitt for liten. Ettersom Ouro Preto lå midt i fjellene var det umulig at den kunne vokse i forhold til befolkningsøkinga. I tillegg syntes delstatens myndigheter at Minas Gerais, som er Brasils nest rikeste delstat, trengte en moderne og imponerende ny hovedstad.

Byen hadde om lag 200 000 innbyggere på 1930-tallet men vokste alfor fort, og har i dag mange storbyproblemer som forurensning, arbeidsløshet og fattigdom.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Byen er et meget viktig handels- og industrisentrum i Brasil, men også service-næringene spiller en betydelig rolle for byens økonomi. Stålindustrien og metallindustrien har alltid vært betydningsfulle deler av Belo Horizontes økonomiske grunnlag. Tekstil-, petrokjemisk- og prosessindustriene bidrar også til hovedstadens styrke i sekundærnæringen. Store globale selskap som Fiat, Toshiba og ArcelorMittal[2] har fabrikker i Belo Horizonte.

I Belo Horizonte ligger også mange universiteter, inkludert den nest største og viktigste institusjonen i landet, Universidate Federal de Minas Gerais (UFMG).[3] Mange kommer til byen for å studere videre eller for å få bedre livsmuligheter.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Belo Horizonte er berømt i Brasil for sitt store utvalg av barer og diskoteker, og det finnes svært mange teatre og kinoer i byen. Hvert år eller annethvert år foregår det internasjonale musikk-, danse- og teaterfestivaler hvor det deltar tusenvis av mennesker fra hele landet.

Delstaten Minas Gerais regnes for å være Brasils mest tradisjonelle delstat. Hovedstaden Belo Horizonte blir derfor et sted der gammel og ny kultur møtes. Der kan man oppleve både de gamle tradisjonene og det mest moderne angånde kunst og kultur. Kulturlivet i Belo Horizonte omfatter blant annet det verdensberømte dansekompaniet Grupo Corpo[4], figurteaterensemblet og -museet Giramundo[5] og teaterkompaniet Grupo Galpão[6], som er kjent for sine revolusjonære tolkninger av både utenlandske og brasilianske klassiske teaterstykker.

Fotball er den mest populære sporten i Belo Horizonte. Storklubbene Cruzeiro og Atlético Mineiro hører hjemme her. De to klubbene er begge blant de mest populære i Brasil.

Turistattraksjoner[rediger | rediger kilde]

Belo Horizonte er omgitt av en imponerende fjellkjede som er en av byens mest populære turistattraksjoner. Fra svært mange punkter i byen kan man nyte det vakre Serra do Curral-landskapet.

Fra Praça do Papa (Pavens Torg), et torg som ble bygd for å feire besøket av pave Johannes Paul II til Belo Horizonte i 1982, har man utsikt mot byen og fjella.

Omkring Praça da Liberdade (Frihetsplassen) ligger flere gamle, store, offentlige bygg fra begynnelsen av det 20. århundre. Etter å ha huset kontorene til byadministrasjonen ble det bestemt at bygningsmassen skulle renoveres opp og tas i bruk som kunst- og kultursenter. I bygningskomplekset inngår en bygård tegnet av den verdensberømte arkitekten Oscar Niemeyer.[7] Plassen er også et meget populært sted for barnefamilier og andre som går dit for å se på hagene, leke med hundene og bare slappe av.

Den mest kjente turistattraksjonen i Belo Horizonte er Pampulha, en kunstig innsjø omgitt av vakre parker, hus og trær. Ved innsjøen ligger også mange av Oscar Niemeyers byggverk.

Administrasjon og bydeler[rediger | rediger kilde]

Belo Horizonte er delt i 9 regioner, som har hver en viss grad selvstendighet. Byen består av regionene Centro-Sul, Zona Leste, Zona Oeste, Zona Norte, Pampulha, Barreiro, Venda Nova, Noroeste og Nordeste. Regionen Centro-Sul (Sentrum-Syd) er den mest utviklet bydelen, der man finnes de fleste teatrene, barene og kinoene. Zona Norte (Nord) er det fattigste området, med store problemer angående sikkerhet, helse og skolesystemet.

Byrådet er det viktigste styrende organet, men hver bydel har selvråderett hva gjelder saker knyttet til bydelen selv. Byrådsmedlemmene velges av Belo Horizontes innbyggere hvert fjerde år, og de har ansvar for ulike fagfelt.

Klima[rediger | rediger kilde]

Belo Horizonte har et subtropisk klima, med middeltemperaturer over 25 varmegrader om sommeren (desember–mars) og 15 varmegrader om vinteren (juni–juli).

Byens høyde over havet gjør at den har et mildere klima enn andre steder som ligger på samme breddegrad.

Det regner ofte i løpet av sommermånedene, særlig i desember og januar. Vinteren er oftest en tørr periode, og den blå himmelen uten skyer bidrar til en meget behagelig sesong midt i året.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «IBGE Cidades» (portugisisk). 
  2. ^ «Localização - Nossos negócios - ArcelorMittal é Aço». brasil.arcelormittal.com (portugisisk). Arkivert fra originalen 7. februar 2018. Besøkt 6. februar 2018. 
  3. ^ «UFMG». www.ufmg.br. Besøkt 6. februar 2018. 
  4. ^ «Grupo Corpo - History». www.grupocorpo.com.br. Arkivert fra originalen 6. februar 2018. Besøkt 6. februar 2018. 
  5. ^ «Giramundo». Giramundo (portugisisk). Besøkt 6. februar 2018. 
  6. ^ «Grupo Galpão». www.grupogalpao.com.br (portugisisk). Besøkt 6. februar 2018. 
  7. ^ Minas, Estado de (23. april 2017). «Edifício Niemeyer passa por reformas depois de 20 anos». Estado de Minas (portugisisk). Besøkt 6. februar 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]