Belo Horizonte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Belo Horizonte
(BH eller Cidade Jardim (Hagebyen))
(BH eller Cidade Jardim (Hagebyen))

Flagg

Våpen

Kart over (BH eller Cidade Jardim (Hagebyen))
Beliggenheten i delstaten Minas Gerais

19°49′01″S 43°57′21″VKoordinater: 19°49′01″S 43°57′21″V
LandBrasil Brasil
DelstatMinas Gerais
Innbyggernavnbelo-horizontino
Grunnlagt12. desember 1897
TidssoneUTC−3
Areal330,95 km²
Befolkning2 502 557 (est. 2015)
Bef.tetthet7 561,65 innb./km²
Høyde over havet858
KlimaTropisk Cwa
HDI0,839 (2000)
BNPR$ 24 513 367 (2004)
BNP per innb.R$ 10 429 (2004)

Belo Horizonte (av portugisisk Vakker Horisont) er hovedstad og kommune i delstaten Minas Gerais i sørøstregionen av

Brasil.[1] Belo Horizonte er en av Brasils største byer, den tredje[trenger referanse] største. Storbyen har om lag 2,35 millioner innbyggere (2004) og er delstatshovedstad i Minas Gerais. Belo Horizonte er den første av Brasils planlagte byer.

Byen ligger ca. 850 m. over havet og har et behagelig klima. Den ble, i begynnelsen av det 20. århundre, kjent i Brasil under kjælenavnet Hagebyen på grunn av sine tallrike plasser, parker og trær. I de gamle dagene pleide legene i hele landet å anbefale Belo Horizonte til tuberkuløse som måtte unngå ekstreme temperaturforandringer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hovedstaden ble grunnlagt den 12. desember 1897. Belo Horizonte var Brasils første planlagt by og ble bygd for å bli Minas Gerais' nye hovedstad siden den gamle hovedstaden, Ouro Preto (Svart Gull), hadde blitt for liten. Ettersom Ouro Preto lå midt i fjellene var det umulig at den kunne vokse i forhold til befolkningsøkinga. I tillegg syntes delstatens myndigheter at Minas Gerais, som er Brasils nest rikeste delstat, trengte en moderne og imponerende ny hovedstad.

Byen hadde om lag 200 000 innbyggere på 1930-tallet men vokste alfor fort, og har i dag mange storbyproblemer som forurensning, arbeidsløshet og fattigdom.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Byen er et meget viktig handels- og industrisentrum i Brasil, i tillegg til å skjerme en sterk tjenesteytende næring. Stål- og Metallindustrier har alltid vært betydningsfulle deler av Belo Horizontes økonomisk virksomhet. Tekstil-, petrokjemisk- og prossesintrustrier bidrar også til hovedstadens styrke i sekundærnæringen. Blant andre viktige fabrikker som ligger i Belo Horizonte er Fiats bilfabrikk, Toshiba og Arcelor fabrikker.

I Belo Horizonte ligger også mange universiteter, inkludert den nest største og viktigste institusjonen i landet, UFMG. Mange kommer til byen for å studere videre eller for å få bedre livsmuligheter.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Belo Horizonte er berømt i Brasil for sitt store utvalg av barer og diskoteker, og det finnes svært mange teatre og kinoer i byen. Hvert år eller annet år finnes det internasjonale musikk-, danse- og teaterfestivaler hvor det deltar tusenvis av mennesker fra hele landet.

Som hovedstaden i Minas Gerais, som er regnet som Brasils mest tradisjonelle delstat, blir Belo Horizonte ansett som et åpenbart sentrum for kulturblanding. Der kan man oppleve både de gamle tradisjonene og det mest moderne angånde kunst og kultur. Blant andre har Grupo Corpo, en verdensberømt dansegruppe, Giramundo, dokketeaterkunstnere og Grupo Galpão, den teatergruppa med sine revolusjonære tolkninger av både internasjonale og brasilianske klassiske teaterstykker, sin base i Belo Horizonte.

Fotball er den mest populære sporten i Belo Horizonte. Storklubbene Cruzeiro og Atlético Mineiro hører hjemme her, to klubber som begge er blant de mest populære i Brasil.

Turistattraksjoner[rediger | rediger kilde]

Den vakreste turistattraksjonen som finnes i Belo Horizonte er det letteste å merke når man kjører gjennom eller går rundt om i byen: de imponerende fjell som omgir hovedstaden. Fra svært mange punkter i byen kan man nyte det pene Serra do Curral-landskapet.


Fra Praça do Papa (Pavens Torg), et torg som ble bygd for å feire besøket av Pave Johannes Paul II til Belo Horizonte i 1982, har man utsikt mot byen og fjella.

Omkring Praça da Liberdade (Frihetensplass) finnes det gamle store offentlige bygninger fra begynnelsen av det 20. århundre. Dette majestetiske arkitektoniske kompleks som har vært hjemmet til bymyndigheter skal nå reformeres til å huse kunst- og kultursentre. Blant disse finnes det den merkverdige Niemeyer-bygning, en stor boligbygning med moderne arkitektur. Plassen er også et meget populært sted for mange mennesker og sine familier som pleier å gå dit for å se på hagene, leke med hundene og bare slappe av.

Den mest kjente turistattraksjonen i Belo Horizonte er Pampulha, en kunstig innsjø omgitt av vakre parker, hus og trær. Ved innsjøen ligger også mange av verdensberømte arkitekt Oscar Niemeyers byggverk.


Administrasjon og bydeler[rediger | rediger kilde]

Belo Horizonte er delt i 9 regioner, som har hver en viss grad selvstendighet. Byen består av regionene Centro-Sul, Zona Leste, Zona Oeste, Zona Norte, Pampulha, Barreiro, Venda Nova, Noroeste og Nordeste. Regionen Centro-Sul (Sentrum-Syd) er den mest utviklet bydelen, der man finnes de fleste teatrene, barene og kinoene. Zona Norte (Nord) er det fattigste området, med store problemer angående sikkerhet, helse og skolesystemet.

Byrådet er det viktigste styret, men hver bydel kan bestemme for seg selv om saker angående regionens virksomhet. Byrådsmedlemmene er valgte av Belo Horizontes innbyggere hvert fjerde år, og de har ansvar for ulike fagfelt.

Klima[rediger | rediger kilde]

Belo Horizonte har et subtropisk klima, med middeltemperaturer over 25 varmegrader om sommeren (desembermars) og 15 varmegrader om vinteren (junijuli).

Byens høyde over havet gjør at den har et mildere klima enn andre steder som ligger på samme breddegrad.

Det regner ofte i løpet av sommermånedene, særlig i desember og januar. Vinteren er oftest en tørr periode, og den blå himmelen uten skyer bidrar til en meget behagelig sesong midt i året.

Galleri[rediger | rediger kilde]


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «IBGE Cidades» (portugisisk). 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Brasilstubb
Denne artikkelen om en kommune i Brasil er dessverre kort eller mangelfull. Om du vet mer om temaet kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den.