Bedford (England)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bedford
Bedford
Bedford bybru
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Bedford
Admin. grevskap: Bedfordshire
Seremon. grevskap: Bedfordshire
Status By (town)
Befolkning 79 190 (2005)

Bedford er administrasjonsby i grevskapet Bedfordshire i England, samt i distriktet Bedford. Ca. 100 000 av distriktets omkring 150 000 innbyggere er bosatt i Bedford og i Kempston, som ligger rett i nærheten.

Bedford ble markedsby tidlig i middelalderen. På 1800-tallet ble det etablert flere store ingeniørbedrifter her, men i dag er de fleste av disse nedlagt, og byen har slitt med økonomiske nedgangtider siden 1980-årene. Likevel vokser byen raskere enn de fleste andre byer i England, og i begynnelsen av 2000-årene har flere nye store boligområder blitt påbegynt.

De fleste arbeidstakere som bosetter seg i byen pendler til London eller Milton Keynes, og Bedford er endestasjon for Thameslink og stoppested for Midland Mainline-tog.

Predikanten og forfatteren John Bunyan bodde i Bedford, hvor han også ble fengslet. Den siste henrettelsen i Storbritannia fant sted i Bedford fengsel.

Elven Great Ouse renner gjennom byens sentrum. Langs elvebredden ligger vakre hager i et område kjent som The Embankment.

Det finnes fire privatskoler i byen, alle drevet av den veldedige organisasjonen Harper Trust, som ble opprettet ved hjelp av en testamentatisk gave fra Bedfordborgeren sir William Harpur1500-tallet.

Tidlig i 1950-årene drev firmaet London Brick Company rekruttering av arbeidskraft i det sørlige Italia, og folketellingen i 2000 viste at omkring 10 % av befolkningen i Bedford er av italiensk avstamning.