Kempston

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kempston
Kempston
Kempston marina
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:Bedford
Admin. grevskap:Bedfordshire
Seremon. grevskap:Bedfordshire
StatusBy (town)
PostnummerMK42
Retningsnummer01234
Befolkning19 440 (2001)

Kempston
52°06′50″N 0°29′49″V

Kempston er en by i Bedfordshire, England. Den ligger rett ved Bedford, og de to byene har tilsammen omkring 100 000 innbyggere av totalt omkring 150 000 i distriktet. Byen regnes som en forstad til Bedford, men det er også mange som pendler til Milton Keynes eller London.

Byen er nevnt i Domesday Book (1086) under navnet Camestone, men bosetningen er eldre. Det ligger et angelsaksisk gravsted i byen, hvor Saxon Centre nå står. Den var en periode Englands største landsby, men fikk så bystatus.

Navnet ser ut til å opprinnelig ha vært Kemestun. Det brytoniske ordet cambio betyr bøyd, mens tun er angelsaksisk for bosetning. Elven Great Ouse svinger kraftig ovenfor Bedford, og det er dette det vises til i navnet, «bosetningen der elven bøyer seg». Det er mulig at britonerne kalte elven Cambita i betydningen «den bøyde» for dette området.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Div. forf. (1984): Bedfordshire Parish Surveys Historic Landscape and Archaeology : Kempston. Utgitt av Bedfordshire County Council.
  • Carnell, H.A.; Booth, T.; Tibutt, H.G. (1966): 8000 Years: A Kempston History, opptrykk i 1985 av Kempston Town Council.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]