Bedřich Hrozný

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bedřich Hrozný 1915

Bedřich (Friedrich) Hrozný (født 6. mai 1879 i Lysá nad Labem i Böhmen, dengang en del av Østerrike-Ungarn, død 12. desember 1952 i Praha i Tsjekkoslovakia) var en tsjekkisk orientalist og språkforsker. Han dechiffrerte det gamle hettittiske språket, identifiserte det som et indoeuropeisk språk og la grunnlaget for hettittologien. Skjønt han var tsjekker, offentliggjorde han verkene sine på tysk eller fransk.

I 1906 fant en tysk ekspedisjon de hettittiske kongenes arkiver i Hattusa i Anatolia, skrevet med kileskrift, men på et ukjent språk. I 1917 offentliggjorde Hrozný en dechiffrering av språket og dets grammatikk, og viste at det var et indoeuropeisk språk. I 1925 oppdaget han tusen kileskrifttavler med kontrakter og brev som hadde tilhørt assyriske handelsmenn. Siden forsøkte han å dechiffrere den hieroglyttiske skriften som ble brukt av hettittene og andre skrifttyper fra India og Kreta, uten å lykkes.

personDenne person- og språkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.