Because

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Because»
AlbumAbbey Road
Artist, bandThe Beatles
Utgitt26. september 1969
InnspiltAbbey Road Studios
1.–5. august 1969
Sjangerpop, rock
Lengde2:45
SpråkEngelsk
PlateselskapApple Records
Komponist(er)John Lennon, Paul McCartney
Låtskriver(e)Lennon/McCartney
Produsent(er)George Martin

«Because» er en sang av The Beatles, utgitt i 1969 på albumet Abbey Road.

«Because» er en ballade skrevet av John Lennon, men er som sedvanlig kreditert Lennon-McCartney. Sangen følger på platen rett etter «Here Comes the Sun» og innleder en lengre medley – en «suite» bestående av flere kortere og lengre sanger som henger sammen.

Innspillingen av «Because» er bygget opp rundt et vokalarrangement for ni sangere, realisert gjennom at Lennon, McCartney og Harrison sang trestemt i tre opptak lagt på hverandre. Dette gir en rik og tett klang, som sammen med den langsomme melodien gir et inntrykk som kan karakteriseres som drømmeaktig og eterisk. På Anthology 3 finnes en versjon der lyden av alle instrumentene er fjernet, og kun de ni sangstemmene står igjen, som en illustrasjon av The Beatles' virtuose beherskelse av flerstemmig sang.

Det hevdes iblant at denne sangen er egentlig Ludwig van Beethovens «Måneskinnssonaten» spilt baklengs. Selv om dette ikke er helt riktig, var faktisk «Måneskinnssonaten» en viktig inspirasjon for sangens tilblivelse.

«Jeg lå på sofaen hjemme hos oss», har Lennon fortalt, «og hørte på at Yoko spilte Beethovens ‘Måneskinnssonaten’ på pianoet. Plutselig sa jeg; ‘kan du spille de akkordene baklengs?’ Det gjorde hun, og jeg skrev ‘Because’ rundt dem. Sangen høres også ut som ‘Måneskinnssonaten’...»

Det er visse likheter mellom komposisjonene; i akkordstrukturen , i bruken av arpeggio (de enkelte tonene i hver akkord spilles en for en, ikke samtidig), og i det faktum at begge går i tonearten Ciss-moll, men «Because» er ikke «Måneskinnssonaten» spilt baklengs, selv om Lennon selv må ta noe av ansvaret for at denne misforståelsen har oppstått. Det er mer presis å beskrive «Because» som inspirert av «Måneskinnssonaten» spilt baklengs; og da først og fremst akkordprogresjonen.

Lennon uttrykte senere en viss reservasjon i forhold til arrangementet, men både McCartney og Harrison har framhevet «Because» som en av de beste sangene på Abbey Road. Det er også en av de første innspillingene (både når det gjelder Beatles og rock generelt) som benyttet en Moog synthesizer. Harrison hadde blitt eier av en slikt instrument, og jobbet på denne tiden iherdig med å lære seg å beherske det.

Teksten til «Because» er enkel, og samtidig nesten kosmisk:

Because the world is round it turns me on
Because the world is round...aaaaaahhhhhh

En coverversjon av «Because» ved sangeren Elliott Smith ble brukt under rulletekstene av filmen American Beauty.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]