Battle Abbey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Battle Abbey
Battleabbey-wyrdlight-0190.jpg
Historiske fakta
EierSir Godfrey Webster, 5th Baronet
Posisjon

Battle Abbey
50°54′54″N 0°29′09″Ø
Novisenes rom i det tidligere klosteret Battle Abbey.
Hovedporten til klosteret.

Koordinater: 50°55′6″N 0°28′55″Ø Battle Abbey er et engelsk, tidligere klosterkompleks tilhørende benediktinerordenen, nå delvis i ruiner, som ligger i den lille byen Battle i East Sussex. Klosteret ble reist for å feire Vilhelm Erobreren og normannernes seier over Englands konge Harald Godwinson og hans angelsaksiske hær i slaget ved Hastings. På stedet hvor Harald Godwinson ble drept skal etter sigende høyalteret ha stått. Offisielt var klosteret dedikert til middelalderens populære franske helgen Sankt Martin av Tours.

Historie[rediger | rediger kilde]

Opprettelsen[rediger | rediger kilde]

Monument på det sted hvor Harald Godwinson ble drept i 1066. hans lik ble senere flyttet til klosteret Waltham Abbey i Essex.

I 1070 beordret pave Alexander II normannerne til å gjøre bot for at så mange var blitt drept under erobringen av England, først under slaget ved Hastings i 1066, og deretter ytterligere drap i tiden etter. Særlig massakrene i Nord-England i 10691070 var særlig ille hvor et stort antall mennesker ble drept; menn, kvinner og barn, kanskje så mange som 150 000 mennesker. I utgangspunktet hadde pavedømmet gitt sin formelle tillatelse til at England kunne bli invadert og erobret, men i tiden etter var det blitt pinlig for pavedømmet at kristne drepte så mange andre kristne.

Englands erobrer og nye konge Vilhelm Erobreren ga derfor ed på å bygge et kloster på det sted hvor slaget ved Hastings hadde funnet sted og med et høy alter for kirken på det antatte sted hvor kong Harald Godwinson falt i dette slaget lørdag den 14. oktober 1066. Således ville klosteret antagelig markere at normannerne ikke bare vant England med sverd, men også at seieren var rettferdig og ble vunnet ved at Gud lot det skje.

Vilhelm Erobreren fikk satt i gang byggingen av klosteret, men han selv døde i 1087 før det var fullført. Kirken var ferdig en gang rundt 1094 og ble innviet i løpet av regimet til hans sønn, Vilhelm Rufus. Det var også bestemt at klosteret skulle bli dedikert til den populære franske helgenen Martin av Tours.[1] Valget av helgen var ikke tilfeldig. Martin av Tours var svært populær i middelalderen, og som tidligere soldat ble han hyppig assosiert med militær erobring og var derfor også populær hos de franske kongene. At Vilhelm Erobreren, hertug av Normandie, som konge av England, knyttet seg opp til Sankt Martin, kan også vurderes som at han symbolsk framsto som likestilt med den franske kongen (som han ironisk nok var i krig med på den tiden da han døde). Klosteret ble likevel hetende Battle Abbey etter det berømte slaget i 1066. Et kloster, som vanligvis var et sted for bønner og forsoning, var i dette tilfellet reist som et minnesmerke over et blodig slag.

På slutten av 1200-tallet ble klosteret opprustet og forbedret, men den reformiske prosessen under kong Henrik VIII av England, Oppløsningen av Englands klostre, særlig i periode mellom 1538 og 1541, ble klosteret i Battle bortimot fullstendig ødelagt. Alle ved klosteret ble dog gitt pensjoner, inkludert abbed John Hamond og dets prior Richard Salesherst, og munkene; John Henfelde, William Ambrose, Thomas Bede og Thomas Levett, alle med universitetsgrad i teologi.[2]

Etter nedleggelsen[rediger | rediger kilde]

Klosterets hovedport.
Årlig blir slaget satt opp og spilt av entusiastiske amatører.

Etter oppløsningen av klostersystemet ble deler av Battle Abbey omgjort til et privat hjem,[3], mens deler av klosterbygningene ble revet for å være steinbrudd og skaffe bygningsmaterialer. Thomas Webster, medlem av parlamentet og baronett (1677–1751, dannet et baronett i 1703, nedlagt 1923), giftet seg med arvingen Jane Cheek (datterdatter av en rik handelsmann, Henry Whistler, og hun arvet hans store arv i 1719). Han kjøpte Battle Abbey i 1719[3] og ble etterfulgt av sin sønn, Whistler Webster, 2. baronett (død 1779, etterlot seg en enke, men ingen barn, etterfulgt av sin bror).

Battle Abbey forble på Webster-familiens hender fra til 1858 da det ble solgt til lord Harry Vane, senere hertug av Cleveland. Da hertuginnen av Cleveland døde i 1901 ble stedet kjøpt tilbake av Augustus Webster, 7. baronett.

Stedet var en pikeskole da kanadiske soldater ble stasjonert her under den andre verdenskrig og er fortsatt en skole den dag i dag. Etterkommerne av Augustus Webster, 8. og siste baronett (død 1923), solgte til sist Battle Abbey til regjeringen i 1976[3] og det er i dag bevart og tatt var på av English Heritage.

Alt som er igjen av klosterkirken er omrisset på bakken, men deler av noen av klosterbygningen står fortsatt, de som er bygget mellom 1200- og 1500-tallet. Disse er fortsatt i bruk for den uavhengige skolen, Battle Abbey School.[4] Besøkende til klosteret blir vanligvis ikke gitt tillatelse til å komme inn på innsiden av klosterbygningene, skjønt i skoleferien i sommermånedene er det stundom gitt tillatelse til Abbots Hall.

Kirkens høyalter som etter sigende står på det stedet hvor kong Harald Godwinson falt er i dag markert av en plakett på bakken, og rett ved er det et monument som er reist av folket i Normandie i 1903. Ruinene av klosteret, med dens tilhørende slagmarken, er et populært turistmål. Årlig er det en amatøroppsetning av slaget ved Hastings som er ett av de største i sitt slag.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «...he would raise the Abbey in veneration of St. Martin, the Apostle of the Gauls», sitert fra Palgrave, Francis: The history of Normandy and of England, Volume 3, side 405.
  2. ^ Lower, Mark Antony; Smith, John Russell: The Chronicle of Battel Abbey, 1066 to 1176, London, 1851
  3. ^ a b c «History of Battle Abbey» Arkivert 29. mai 2017 hos Wayback Machine.. Records of Early English Drama.
  4. ^ «Battle Abbey». Records of Early English Drama.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]