Hopp til innhold

Batley

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Batley
Carnegie Library i Batley
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktKirklees
Admin. grevskapEnhetlig myndighet
Seremon. grevskapWest Yorkshire
StatusBy (town)
PostnummerWF17
Retningsnummer01924
Befolkning80 485 (2011)
Kart
Batley
53°43′00″N 1°38′08″V

Batley er en by i det urbane distriktet (metropolitan borough) Kirklees i grevskapet West Yorkshire i England. Den ligger like ved motorveien M62, og er lokalisert 27 km sørøst for Bradford, 11 km sørvest for Leeds og 2 km nord for Dewsbury. Andre byer i nærheten er Morley i nordost, Ossett i sørøst, og Brighouse i vest-sørvest. Folketellingen for 2011 viser at det urbane området (built-up area) Batley (inkludert Birstall) har en befolkning på 80 485 innbyggere.[1] Byen har sammen med Dewsbury slitt med økonomiske problemer i lengre tid, og begge har blitt med i et EU-program for å avhjelpe dette.

Navnet Batley er avledet fra dansk, betydningen av siste ledd er enten dal eller gårdsbruk, men første ledd bat har neppe betydningen flaggermus, men er heller henvisning til den lokalt framtredende slekten Batte. Byen er nedtegnet i Domesday Book (1086) som «Bateleia».

Byen var i viktoriansk tid et sentrum for det som ble kalt the shoddy trade, «den tilsmussede næringen». Filler og gamle klær ble resirkulert til tepper, pledd og uniformer. Shoddy er en betegnelse for resirkulert ull. Eierne av bedriftene som drev med dette ble kalt shoddy barons og det var også en shoddy king. Det store huset som nå er Bagshaw Museum i Wilton Park ble bygget av en av disse «baronene».

Fra slutten av 1950-tallet var det stort behov for billig arbeidskraft for byens tekstilindustri som trakk til seg innvandring fra Pakistan og India. Den sørasiatiske befolkningen i Batley utgjør nå rundt 33 prosent i vestlige Batley og 54 prosent i østlige Batley.[2] Byen har således også en stor muslimsk befolkning.

Batley Grammar School har hatt flere kjente elever: Titus Salt, som grunnla mønsterlandsbyen Saltaire samt Joseph Priestley (kjemiker som er kreditert oppdagelsen av oksygen), Josiah Wedgwood (bestefar av Charles Darwin og grunnlegger av firmaet Wedgwood, produsent av porselen og steingods) og kaptein James Cook (sjøkaptein, oppdager og navigatør).

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]